СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Готов е най-предизвикателният проект в кариерата на Насимо
 Facebook

Готов е най-предизвикателният проект в кариерата на Насимо14.06.2021 / 11:27 - CityBuild.bg

„Жар“ е най-големият стенопис-графит в Източна Европа и на Балканите, който се намира в Сливен.

 

Композицията е нарисувана по покана на „Домейн Бойар“ от графити артиста Станислав Трифонов (Насимо). Проектът за превръщането на винарната на Domaine Boyar в модерен музей на уличното изкуство е на площ над 1 000 квадратни метра.

 

 

Първата частна изба у нас представи лимитирана серия вина Art in a Bottle, които създава заедно със световноизвестния наш графити артист. Етикетите на бутилките изобразяват елементи от най-големия графити проект в Европа, изрисуван върху 11 винификатора - индустриални съдове за вино в изба „Сините скали" в Сливен, който Насимо създава по повод годишнината на избата. Композицията абстрактно разказва етапите от живота на виното, много наподобяващи човешкия живот.

 

 

Проектът Art in a Bottle привлича ценителите на виното и изкуството и превръща винарската изба на „Домейн Бойар" в музей на съвременното изкуство, който всеки може да посети свободно и да се наслади на творчеството на Насимо и вината на избата.

 

Снимки: Владимир Груев 'Freax'

 

Насимо е един от първите „улични художници" в България. Той започва да рисува на обществени места в средата на 90-те години на ХХ век, когато графити културата се появява в страната ни.  Повече от две десетилетия по-късно негови работи могат да се видят по фасади на сгради по целия свят - от Канада, Великобритания, Западна Европа, през Балканите, Турция, Русия, достигайки Индия и Китай. Станислав Трифонов е завършил специалност „Изящни изкуства" във Великотърновския университет, което обяснява отличителната му черта да смесва най-добрите техники и похвати от съвременните графити с класическото изкуство и живописта. Така се ражда неговото "Fine Graff Art". Насимо е първият графити-артист у нас с изложба в Националната художествена галерия „Квадрат 500" в София, представена в началото на 2020 г.

 

 
още от Новини

още от АРТ