СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Градинката на църквата „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ ще бъде обновена с дарение
 Facebook

Градинката на църквата „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ ще бъде обновена с дарение22.04.2021 / 16:50 - CityBuild.bg

Предложението на „Имо-Реал“ ЕООД беше одобрено от Столичния общински съвет.

 

 

Дружеството е изразило желание да извърши дарение в полза на СО, изразяващо се в труд, материали и текущ ремонт на градината около Архиерейският храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец" на бул. „Патриарх Евтимий" на стойност 271 393 лева. Тъй като градинката е елемент на групова недвижима културна ценност на градинското и парковото изкуство, а църквата има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с предварителна категория „местно значение", то проектът трябва да се изготви съгласно режимите за опазване на градината: трябва да се направи експертна оценка на съществуващата растителност, заснемане на съществуващото положение, а новата растителност да е от характерния за градината видов състав. При ремонт на съществуващата чешма е необходимо да се изготви проект за нейната реставрация в оригиналната й визия по архивни снимки. Трябва да се извърши оценка на автентичността на отделните елементи, изграждащи чешмата, която за послужи за основа при реставрацията й. Необходимо ще е още да се представят детайли на новите осветителни тела и паркова мебел в градината.

 

Направление „Зелена система, екология и земеползване" одобрява предложеното дарение, придвижено от кмета на район „Триадица", и отчита необходимостта от ремонт на  градината. Като най-неотложни дейности се посочват: ремонт на настилката, парковото осветление, съществуващата чешма - без промяна на планировката, материалите и характера на градината и при спазване на насоките, дадени от НИНКН.

 

Църквата „Св. Вмчк. Георги Победоносец" е един от разпознаваемите символи на София, а градинката около християнския храм е любимо място за срещи на много хора - не само живущи в района, но и на гости на столицата. В парковото пространство е ситуиран и бюст- паметник на бившия заместник председател на българския парламент и министър на правосъдието Димитър Пешев, инициирал спасяването на 50 000 български евреи - уникален факт в историята на Европа през Втората световна война.

 

Свети Георги е патрон на район „Триадица"-СО и всяка година в храма се извършва тържествен водосвет в присъствието на множество граждани. Районната администрация счита, че е наложително извършване ремонт на асфалтовата настилката, която е силно компрометирана, амортизирана, на места дори липсваща, което е предпоставка за инциденти. Необходимо е възстановяване на обществената чешма, парковата мебел, подмяната на осветлението в градинката, презатревяване на зелените площи, фрезоване на дънери и засаждане на нови екземпляри от съществувалите видове, както и попълване на живия плет.  Индикативната обща стойност на дейностите е 271 393 лв. с вкл. ДДС.

 

От районната администрация отбелязват също, че ремонтът на градината няколко години подред отпада от инвестиционната програма на Столична община и предложеното дарение ще бъде изключително добра възможност да се възвърне привлекателният облик на това обществено пространство. Предлаганите ремонтни дейности ще бъдат по отношение на съществуващата фактическа обстановка и няма да се извършват архитектурни или паркови изменения, уточнява районният кмет .

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София