ГРАДОСКОП показва проекти от първото публично събитие от дългосрочната инициатива "Зеления преход на гарите"

203

В края на юни тази година събитието привлече много партньори, международни гости, студенти, експерти и активни граждани и успя да вдъхне отново живот и дух във великолепната сграда на Сточна гара


Със събитието "Станция София" координаторът на проекта „Зеленият преход на горите“ - „Градоскоп“, постави старта на диалога за споделена концепция за развитието на неактивно използваните терени от Гара Подуяне до Сточна гара в София. Работи се по следващите стъпки от инициативата, които предстоят през есента. Oчаквайте скоро на сайта на ГРАДОСКОП и страницата във Facebook подробeн доклад със заключения и препоръки от първата фаза на инициативата и информация за следващите ѝ стъпки.

 
Зеленият преход на гарите — Станция София

Припомняме си първото публично събитие от дългосрочната инициатива "Зеления преход на гарите", което в края на юни тази година привлече толкова участници, партньори, международни гости, студенти, експерти и активни граждани и успя да вдъхне отново живот и дух във великолепната сграда на Сточна гара. С това събитие поставихме старта на диалога за споделена концепция за развитието на неактивно използваните терени от Гара Подуяне до Сточна гара в София. Благодарение на всички споделени идеи, подкрепа и ентусиазъм, работим по следващите стъпки от инициативата, които предстоят през есента! 👉 Oчаквайте съвсем скоро на https://gradoscope.com и страницата ни във Facebook подробeн доклад със заключения и препоръки от първата фаза на инициативата "Зеленият преход на гарите" и информация за следващите ѝ стъпки. 🎥 Специални благодарности на Currant за видеото! Комуникационен партньор: Imp-Act Agency

Posted by Градоскоп on Monday, August 15, 2022

Регенерирането на жп ареали е сложен и дългосрочен процес и предразполага към редица внимателно обмислени решения и намеси. Студентите от Катедра “История и теория на архитектурата” на УАСГ работиха по проекта в екип, за да създадат холистичен подход към регенерация на терена на Гара Подуяне-Разпределителна. Проектът разглежда територията на гарата не като отделна териториална единица, а като част от градската тъкан на София. По този начин динамиката на заобикалящите райони на терени („Слатина“ и „Хаджи Димитър“) информират нужните стъпки и намеси на територията на Гара Подуяне. Подходът към регенерирането на жп ареала на Подуяне засяга различни аспекти и теми на градското планиране като екология, транспортна свързаност и икономическа активност. Проектите се фокусират върху последователни акции и намеси, които във времето органично ще създадат една жива градска среда. Вижте работата на студентите от Катедра “История и теория на архитектурата” в УАСГ Владислав Георгиев, Койчо Крачанов и Райя Маринова с водещи преподаватели гл. ас. д-р арх. Доника Георгиева и гл. ас. д-р арх. Николай Давидков.

Редица изследвания показват, че София разполага с достатъчно жилищен фонд. Това, което е нужно на столицата, е диверсификация на сградния жилищен фонд като функционалност и пространствено предлагане. Виктория Василева от Катедра “ Жилищни сгради” в УАСГ разработва проект за достъпни жилища на територията на жп ареала на Сточна гара в рамките на академичното студио от проекта "Зеленият преход на гарите". Северните граничещи територии на Сточна гара имат жилищни функции и изградена инфраструктура. Тези терени биха били подходящи за развитието на иновативни концепции за жилищни сгради. Проектът на Виктория Василева е решен с модулна структура от жилищни единици с един, двама, трима и четирима обитатели. Дизайнът позволява комбинация на модулите по различни начини, като така създава гъвкавост на конструкция, функции и начин на ползване. Вижте модулното решение на Виктория Василева от Катедра “Жилищни сгради” в УАСГ с водещи преподаватели доц. д-р арх. Евгения Александрова и ас. арх. Мартин Георгиев.

Нови функции на Сточна Гара и връзки с околните райони са темите, върху които се концентрира работата на студентите от Катедра “Технология на архитектурата” от УАСГ. Даяна Грозданова и Петя Гевренова работят в синергия и създават проекти, които са различни като формат, но взаимно се допълват. Преминаването през територията на жп ареалите е едно от най-големите предизвикателства за преодоляване на разделението на северната и южната част на София. Този проблем се решава чрез дизайн на пешеходен мост, който свързва бул. „Данаил Николаев“ и кв. „Хаджи Димитър“. Пешеходните връзки имат смисъл там, където точките на свързване са наситени с обществени функции. Идеята е да се преобразува складовата база на Магазията в един отворен пазар, да развива нови функции в съществуващите сгради, да отваря територията за широката публика и да придава смисъл на пешеходния мост. Вижте идеите на студентите от Катедра “Технология на архитектурата” в УАСГ с водещи преподаватели арх. Цветелина Даскалова, арх. Нора Йорданова и арх. Мария Даскалова.

 
Проект: Даяна Грозданова


 

Проект: Петя Гевренова

Разглеждайки терените около Сточна гара и Гара Подуяне-разпределителна, студентите от УАСГ предложиха различни идеи за бъдещето им в работилницата на тема „Адаптивна структура“, която продължи няколко месеца тази година. Студентите от катедра „Обществени сгради“ на УАСГ Камен Ников, Мария Петкова, Тодор Тодоров и Теодоси Ставрев с водещи преподаватели арх. Росица Браткова и арх. Сава Кисляков видяха зеления преход на гарите през призмата на съществуващата зелена система, възможните нови функции на старите сгради и големите обществени проекти, които имат потенциал да надхвърлят мащаба на частните интереси. Координаторът на проекта „Зеленият преход на горите“ - „Градоскоп“, споделя малко от идеите им.

Студентските идеи, предложени за обсъждане в старта на инициативата „Зеленият преход на гарите“, са представени чрез различни формати. Градоустройството и преизползването на стари терени е комплексен и динамичен процес, свързан с различни проблеми и приоритизиране на решения и активности. Студентите от катедра "Градоустройство" на УАСГ показват този комплексен процес, чрез настолна игра. По интерактивен начин тя демонстрира как може да се реализират конкретни идеи и приоритети на територията на жп ареалите и как този процес е взаимносвързан с останалата част на града. Играта е реализирана от Йоана Илиева, Калина Стойчева, Стефан Николов, Петър Стоянов и Антония Кръстева - студенти от катедра „Градоустройство“ в УАСГ с водещи преподаватели доц. д-р арх. Милена Ташева и гл. ас. д-р Ангел Буров.

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг