Обсъдиха възобновяването на проекта за Градската железница в Русе

164

До две седмици ще бъде обявена обществена поръчка за изграждане на нова спирка


В Русе генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов и министърът на транспорта Николай Събев участваха в работна среща по проекта за градска железница по инициатива на Сдружението на бившите областни управители. На срещата е представено прединвестиционно предложение за доизграждане на съществуващата вече инфраструктура, като за целта ще бъде построен около километър железопътна линия. Идеята на проекта е да се осигури бърза връзка между централната градска част и индустриалните зони в града – Индустриална зона „Тегра“, Източна и Западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк - Русе, както и връзка с град Мартен и други населени места.

Гражданите ще бъдат привлечени да използват Градската железница, тъй като тя ще намали значително ежедневния засилен трафик от и към Дунав мост и ще осигури друг устойчив способ на придвижване на работещите от жилищните към промишлените зони. А със стартирането в Русе на заявените инвестиционни намерения на фирмите „Ебершпехер“, „SGM пластик“ и други инвеститори ще бъдат открити още около 2000 работни места, което ще направи проекта за Градска железница още по-значим и необходим за комфорта на придвижване на гражданите.

Проектът предвижда 6 етапа на развитие.

  • Първият етап е основен. С реализацията му ще се свържат Централна гара Русе – гара „Разпределителна“ – „Русе Север“ – „КТМ“ – Мартен. Трасето ще бъде с обща дължина 16.434 км и времетраене 39 минути, от които 13 минути за спиране и престой по гари и спирки, и 26 минути в движение. Предвижда се в пиковите часове да могат да бъдат превозени до 2400 души в едната посока, а извън натоварените часове може да се отдели една мотриса с капацитет 300 пътника за обслужване Русе Пътническа – Русе Разпределителна – Гюргево Север.  Планира се още на първи етап да се изградят 5 нови жп спирки - „Родина“, „Университета“, „Безмитна зона“, „Булмаркет“, „Лукойл“, както и нов жп участък преди град Мартен с дължина 613 м, жп спирка „Мартен“ и автопаркинг.
  • Вторият етап се отнася до изграждането на отклонението до Индустриален парк, като ще обхваща маршрут с дължина 3,154 км, преминаващ през Русе Разпределителна – Русе Изток.
  • През третия етап се предвижда изграждането на връзката на гара „Север“ със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, гара „Запад“ и гара „Долапите“ и ще бъде с обща дължина 5,9 км.
  • Четвъртият етап предлага маршрут Русе Пътническа – спирка „Долапите“ – гара „Долапите“ – спирка „Божичен“ – гара „Иваново“ и обратно с дължина на линията 21 км.
  • Петият етап осъществява 16-километрова връзка от Русе Пътническа през Русе Разпределителна до Гюргево Север.
  • Шестият етап ще предложи 111 км връзка с летището в Букурещ при маршрут Русе Пътническа – Русе Разпределителна – Гюргево Север – Букурещ – Отопени (летище).

Възложителят на проекта няма да бъде задължен да следва тази последователност на етапите.

По Плана за възстановяване и устойчивост България е получила одобрение и очаква финансиране за над 53 млн. лв. за изграждане на интермодален терминал Русе с железопътна връзка към гара Русе – разпределителна – РП Дунав и нова спирка, която да обслужва работещите в тази индустриална зона, както и хората, които живеят в района. До две седмици ще бъде обявена обществена поръчка за изграждане на спирката, като се очаква се тя да е готова до края на годината.

Според Крумов връзката между Русе и Букурещ не е била приоритет досега, но с усилията и на двете държави се очаква тя да бъде рационално използвана до 2026 г. Русе може да стане част от много сериозен индустриален конгломерат заедно с Букурещ, Варна и Горна Оряховица. В тази посока има желание за работа на бизнес, администрация, жп инфраструктура и правителство, каза от своя страна министърът на транспорта Николай Събев.

ОЩЕ НОВИНИ

Министър Иван Шишков: Цялата държава ще помага за бързото завършване на Междусистемната газова връзка Гърция - България

Министър Иван Шишков: Цялата държава ще помага за бързото завършване на Междусистемната газова връзка Гърция - България

Ще ускорим въведения ред на работа, но и ще бъдем по-взискателни, каза министърът на регионалното развитие на среща с участниците в строителството на интерконектора

Започна полагането на нова настилка по столичните улици "Шишман" и "6-ти септември"

Започна полагането на нова настилка по столичните улици "Шишман" и "6-ти септември"

През 2021г. на двете улици беше изградена нова подземна инфраструктура в пътните платна – водопроводи, канализация и топлопровод

През юли е изкърпена настилката на участъка от пътя Русе – Велико Търново на територията на област Велико Търново

През юли е изкърпена настилката на участъка от пътя Русе – Велико Търново на територията на област Велико Търново

Дейностите са възложени от АПИ веднага след като решението на Народното събрание от 26  април т.г. позволи предприемането на текущи ремонтни работи

THE LINE – Саудитска Арабия показа проекта за линеен град с "вертикален урбанизъм"

THE LINE – Саудитска Арабия показа проекта за линеен град с "вертикален урбанизъм"

До 14 август всички детайли по проекта могат да се видят и в изложба в Jeddah Superdome

Организират пленер за идеен архитектурен проект за арт зона в Хасково

Организират пленер за идеен архитектурен проект за арт зона в Хасково

Целта на организаторите КАБ РК Хасково и САБ Дружество Хасково е създаване на зона в пешеходния център на града с акцент върху иновациите в дизайна и устойчивата архитектура

НАСП: Промените в ЗУТ снемат административната тежест, но оставят поле за свободно тълкуване

НАСП: Промените в ЗУТ снемат административната тежест, но оставят поле за свободно тълкуване

Становището на Асоциацията касае законопроека за изменение и допълнение на ЗУТ, внесен в НС от Снежанка Траянска и група народни представители