Хотелът трябва да е запомнящ се и да подчертава идентичността на мястото

974

Тенденциите са екологични функционални и естетични материали, технологии за пестене на ресурси и среда, организирана около нуждите на конкретния потребител, стана ясно на  форума HORECA Design & Architecture Breakfasts 2022, на който беше представен и първият въглеродно неутрален хотел


Единственият форум с фокус върху проектирането и дизайна на хотели и заведения се проведе на 21 юни в Grand Hotel Millennium Sofia. По време на HORECA Design & Architecture Breakfasts 2022 инвеститори, архитекти и дизайнери обсъдиха тенденциите, споделиха опит и очертаха основните предизвикателства в тази област. Представяме ви акценти от събитието.

Снимка: Citybuild.bg

Един хотел трябва да е запомнящ се, но и да не се натрапва в средата, каза арх. Борислав Богданов (Amfion Architecture Studio), който е главен дизайнер на Grand Hotel Millennium Sofia и на хотел Five Elements. „В хотела човек трябва да се чувства на различно място, а не като у дома си, където прекарва повечето от времето си“, каза арх. Богданов и отбеляза, че е необходимо да се подчертае идентичността на мястото, като се предложи незабравимо преживяване. Наскоро студиото загатна и за два нови проекта- хотел "Северна звезда" в квартал „Лозенец“ в София и проект за Ваканционно селище в село Кромидово.

Снимки: Citybuild.bg и thefiveelementshotel.com, Grand Hotel Millennium Sofia и хотел Five Elements
  
Първия въглеродно неутрален хотел представи на форума неговият инвестиционен директор арх. Ивайло Лефтеров. Хотелът Six Senses Svart се строи в арктическия кръг в Норвегия и в него ще бъдат вложени редица нови технологии, гарантиращи, че в рамките на 60 години хотелът ще произведе повече електроенергия, отколкото е консумирал за целия си жизнен цикъл – строителство, експлоатация и евентуално разрушаване. *Очаквайте подробности за проекта.

Визуализация: Six Senses Hotels Resorts Spas, бъдещият хотел Six Senses Svart

Рентабилността на проекта е много важна, каза управляващият директор на групата „Катаржина Естейт“ Цветелина Николова, която сподели информация за строящия се в момента с етно мотиви хотел за винен туризъм на компанията. L’Ambassade de Katarzyna се намира непосредствено до избата на „Катаржина Естейт“ до Свиленград и се очаква да е готов след около година. Той ще позволи на компанията да затвори кръга от производството до посрещане на гости.

Визуализация и снимка: „Интерхолд“

Държавата трябва да стимулира възстановяването на недвижими културни ценности, каза главният мениджър на Хотел „Галерия 37“ и на бъдещия арт хотел „Музей 37“ в Пловдив Петър Денчев. И двата хотела са в сгради паметници на културата, а възстановяването им е труден процес, защото има много изисквания. „Малко хората, които се заемат с такова възстановяване, защото в България е трудно нещата да се случват по правилния“, каза Денчев. Според него проблемът е първо в държавата, която трябва да стимулира тази дейност, а след това – у инвеститора, защото когато се търси рентабилност, се прави хотел с много стаи, но когато става дума за недвижимо културно наследство, нещата са различни. „Даже мафията в Италия се грижи за своето културно наследство, а у нас нямаме самочувствието, нямаме познанието и нямаме културата за това с какво разполагаме“, каза той, като подчерта, че с всяка година активът на хотела расте, защото историята е вечна. Затова и първият проект за хотел „Галерия 37“ ги провокира да започнат и втория за арт хотел „Музей 37“ с проектант арх. Румяна Пройкова. *Очаквайте подробности за проекта.

Снимки: хотел „Галерия 37“ и marica.bg (къщата-близнак на Степан Месробович, която ще се превърне в арт хотел „Музей 37“)

Биофилен дизайн, открити общи пространства, натурални материали, зелени фасади и стени и използване на елементи от локалната култура са част от тенденциите в хотелите в момента, каза изпълнителния директор на Архитектурно студио “Проарх” арх. Мая Йовчева. Според нея заради пандемията има стремеж към мултифункционалност, като се преструктурират лобита, а в стаите се ползват мобилни мебели, за да може да се ползват и като работно място. „Високите технологии и различни мобилни приложения помагат на хотелиерите да създадат профил на клиента, за да могат да предвидят неговите предпочитания като температура, аромати или осветление. Така се намаляват и помещенията за обслужване“, каза тя. Според арх. Йовчева се наблюдава интерес както към глемпинг почивките, така и към градските курорти близо до мястото за живеене. 

Снимка: Архитектурно студио “Проарх”, РИУ Правец Ризорт

Успешният подход е да намериш нишата, в която да имаш най-добри приходи и да генерираш добър продукт, смята арх. Гергана Иванова (SGI Architects & Masterplanners). Хотелът трябва да изяви мястото с неговите дадености и да създаде добро усещане за клиентите, като материалите трябва да са frendly към околната среда и да комбинират функция и естетика, каза тя. Спорeд арх. Иванова рекламата е много обвързана със социалните мрежи, затова е необходимо в хотела да има подходящи спотове за снимки. Тя сподели, че все по-голяма важност придобиват тенденции като да бъдеш Instagram-able, да бъдеш устойчив и да бъдеш екип с клиента. Арх. Иванова обяви, че работят по проектите на два нови хотела и които ще бъдат обявени на форума HORECA Design & Architecture Breakfasts през есента.

Снимка: SGI Architects & Masterplanners, Хотел Севтополис Медика & СПА

Все повече се оценява индивидуалното, каза интериорният дизайнер Милена Палева с опит и проекти в Европа, Азия и Близкия Изток. Добре е проектантът да познава в известна степен хотелиерския бизнес, но от хотел до хотел има разлика, така че най-добре е да се работи с всички участници в проекта на ранен етап. За да се постигне добро функциониране и пестене на ресурси, много удобни са съвременните дигитални технологии, които намират потенциални проблеми и дават информация за всеки елемент на сградата, за да планирате поддръжката впоследствие, каза тя.

Снимка: marriott.com, Marriott, Wuxi, China

Инвеститорите започват да обръщат внимание на технологиите и на енергийната ефективност, а клиентите търсят високо ниво на продукта и лесен достъп до услуги с добро качество, каза арх. Мартин Христов (Е-Арх Студио). Той представи проект за общежитие във Варна, което се изгражда в момента. „Формата лесно се възприема, като сградата е динамична от различен поглед. Идеята е за по-дълго прекарване на време в хотела, затова проектирахме повече общи пространства с места за събития, игри и срещи“, каза той. Целта е материалите да носят усещане за дом, а стаите са проектирани основно за двама души, като всеки има собствен кът, но има и обща част. Барът е обединен с рецепцията, а на втория етаж има зала за спорт, обучение, семинари и други. Горните етажи са хотелски, като концепцията е да има стаи за гости на студентите (родители, приятели и бизнесмени, които търсят работна ръка). „Постепенно инвеститорите сами стигат до извода за изграждането на зарядни станции и възобновяеми енергийни източници например“, каза още арх. Христов. Според него обаче директивите на ЕС в тази сфера ще ни заварят много неподготвени.

Визуализация: Е-Арх Студио, проект за Студентско общежитие във Варна

Когато спестяваш енергия, печелиш пари в дългосрочен план, коментира арх. Ваяна Градинарска (Archview Gradinarska). С времето хората свикват да се доверяват на проектантите си, а клиентите започват да свикват с технологиите. В България обаче все още няма мислене за бъдещето и не се работи във връзка с устойчивостта така, както в чужбина, каза тя.

Снимка: Archview Gradinarska, HVD Reina del Mar

Работи се за архитектура и среда, организирана около нуждите на конкретния потребител, смята арх. Любомир Станиславов (S Architectural Team) – с цел да се получи силно индивидуализирано преживяване и натрупване на информация за следващо посещение на клиента. България обаче се движи със закъснение в сферата на технологиите, отбеляза арх. Станиславов и съобщи, че работят по нов хотел, който скоро ще представят.

Визуализация: S Architectural Team, SAMELYON COMPLEX

Трудно се поемат рискове, свързани с иновации, но когато те са доказани в други проекти, нещата се случват, каза арх. Димитър Паскалев („Архитектоника студио“).  Възможностите за влагане на високотехнологични дървени конструкции са много големи и технологията се въвежда успешно в големи сгради, като хотелите са много подходящи за това. В момента правим реконструкция на голям хотел от 70-те години и това изисква големи усилия, каза още арх. Паскалев.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на многофамилни сгради, в която е залегнало 20% самоучастие на собствениците

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Обновена е сградата на Двореца на културата в Перник

Ремонт с подобни мащаби по сградата не е правен от нейното откриване

Община Бургас ще изгражда нова спортна зала в "Меден рудник" с алеи и зелени площи към нея

Община Бургас ще изгражда нова спортна зала в "Меден рудник" с алеи и зелени площи към нея

Общината е одобрена за финансово подпомагане по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти за 2023 година

Общинските съветници в Бургас одобриха съфинансиране за изграждане на нова сграда на Дома за стари хора в Минералните бани

Общинските съветници в Бургас одобриха съфинансиране за изграждане на нова сграда на Дома за стари хора в Минералните бани

Настоящият дом „Цвета и Анка Върбанови“ е с 32 места и не може да покрие стандартите и необходимия капацитет на помещенията

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

В него са и предложенията на гражданите от общественото обсъждане, както и тези на всички партии в Столичния общински съвет и независими общински съветници

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Започна изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в троянското село Голяма Желязна

Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, като се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора