HOUSE G – малка нискоенергийна планинска къща

139

Проектът получи номинация в категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA 2021


HOUSE G в пловдивското село Гълъбово е с проектант Greenpoint Projects (арх. Петър Чордов и арх. София Коджаманова). Вилата е разположена в планинска местност, като теренът е сравнително стръмен, достъпен от високата част, с изглед на север и залесен в източната част на парцела. Основна цел на проектантите е хармоничното вписване на сградата в средата, използването на естествената денивелация на терена и максималното взаимодействие с пейзажа и гледките. Проектът получи номинация в категория „Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" в конкурса ARCHINOVA 2021.

Проектната концепция е изградена върху принципа къщата да се „отваря“ в посока север и изток към гледките и просторното дворно пространство и да е по-затворена откъм пътя за осигуряване на уединеност за ползвателите. Малката стъпка на сградата е предпочетена, за да се запази в максимална степен съществуващата растителност и релеф.

Металният покрив с фалцова ламарина е основен елемент, който като S-образна обвивка оформя характерния силует на къщата. Целта е сградата визуално да се възприема като едноетажна от пътя, за да се избегне доминантност над околното пространство. От север сградата се издига във височина съгласно желанието на възложителя за оформяне на дневен тракт на горния етаж с големи остъкления и обширна тераса, от които да се откриват красиви гледки към планината.

Обемите са в резултат на функционалното изследване за удовлетворяване на изискванията на възложителя без излишни вътрешни пространства и квадратура. Интериорът е решен в бяло, търсени са прости, екосъобразни решения. Прозорците са внимателно позиционирани за осигуряване на максимална осветеност и гледки. Прагматично оразмерен, дневният тракт е просторен благодарение на по-голямата височина на помещението, а при отваряне на витринните прозорци пространството визуално прелива в екстериора. Обусловено от наклонения терен и вкопаването на сградата, на долно ниво е оформена лятна кухня с широко остъкление и достъп до просторна веранда, която частично е покрита от обема на сградата.

Отличителна черта на сградата е фасадната облицовка от тесни дъски от сибирска лиственица, които поради липса на повърхностно третиране с времето ще получат характерна сива патина, което е търсен ефект във визията. Използването на иглолистно дърво и естествени материали както в екстериора, така и в интериора, подчертава усещането за принадлежност към средата.

 
Снимки: Boris Pophristov Photography

За покрив и фасада внимателно са разработени детайли за изпълнение, които предвиждат ефективна топлоизолационна обвивка на сградата чрез използване на щадящи природата материали и системи. Резултатът е енергийно ефективна сграда с минимално потребление на енергия. В допълнение, формата и наклонът на покрива от самото начало на проекта са предвидени за разполагане на 15 фотоволтаични модула за производство на електрическа енергия, което ще направи сградата автономна в енергийно отношение.

ОЩЕ НОВИНИ

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Община Петрич изпълни проекта за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут им е бил отнет

Откриха иновативен мемориал "Тутраканска епопея - 1916"

Откриха иновативен мемориал "Тутраканска епопея - 1916"

Новата музейно-експозиционна сграда се намира край село Шуменци