Художествена галерия и жилище в Стария Пловдив

196

От АТЕЛИЕ ДУО създават проекта за реставрация и вътрешно преустройство на къщата, която е единичен архитектурно-строителен паметник


Сградата в началото на улица „Съборна“ в Стария Пловдив е построена около 1910г. като двуетажна жилищна сграда със сутерен. Тя е представител на преходния период между възрожденската и следосвобожденската архитектура и е претърпяла множество преустройства и надстрояване през годините.

Собствениците решават да върнат предишния блясък на къщата, като премахват всички намеси и възстановяват оригиналната планова схема. Към ул. „Съборна“ фасадата е симетрична с вход в средата, подчертан с еркер с измазани конзоли и вълнообразен фронтон. Със своята еклектична щукатурна украса от фризове и около прозорците по южната и западната фасада „посреща“ гостите на Стария град.

Проектът на АТЕЛИЕ ДУО (арх. Пламена Андонова и арх. Милена Крачанова) запазва и реставрира цялата пластика по фасадите, като са възстановени липсващи елементи и детайли по автентична технология, оригиналното стълбище, входните врати към къщата и двора.

Сутеренът с първия и втория етаж са преустроени в художествена галерия, където е поместена богата колекция от български автори, творили от края на 19 век до наши дни. Оригиналните пруски сводове в сутерена са почистени и изявени. Дограмата е подменена с дървена, изработена по модел от съществуващата, възстановени са дърворезбованите декорации от външната й страна. Всички интериорни решения са подчинени от съществуващите детайли (врати, решетки), а всички мебели и осветителни тела в интериора са автентични, реставрирани и носещи духа на времето.

Реализацията от 2019г. спечели наградата в категория „Реставрация, консервация и реконструкция на сгради“ в конкурса ARCHINOVA 2022. „Вълнувам се, защото тази къща беше извадена от руините. Благодаря на инвеститорите, които вложиха много любов в нея, и в момента споделят с всички граждани и гости на Пловдив. Вътре може да се видят прекрасни картини и красиви реставрирани мебели“, каза арх. Пламена Андонова по време на церемонията по награждаването.

„Много се радвам, че тази година в конкурса е включена категория за културно наследство, защото тя е много важна за изграждането на устойчива среда. Статистики на Европейския съюз показват, че над 70% от европейците живеят близо до недвижимо културно наследство, което означава, че за да опазим нашата историческа градска среда, трябва опазим паметта, и тази сграда е добър пример как може да се случи това“, коментира отличието и арх. Милена Крачанова.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство

Завършена на груб строеж е сградата за новата детска градина в ж.к. "Малинова долина" в София

Завършена на груб строеж е сградата за новата детска градина в ж.к. "Малинова долина" в София

Изграждането на обекта на територията на район „Студентски“ започна на 14 април миналата година

Виртуален апартамент ColdB&B демонстрира проблема с енергийната бедност

Виртуален апартамент ColdB&B демонстрира проблема с енергийната бедност

По атрактивен начин MOVE.BG предлага решения за преодоляване на проблема, а всеки може да ги подкрепи, като ги разпространи или приложи