Инициатива ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД НА ГАРИТЕ стартира диалог за развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне

381

Изложба и дискусия на 20 юни ще събере студенти, преподаватели, експерти, заинтересовани страни и граждани, за да обсъдят потенциала за устойчивото интегриране и развитие на бившите индустриални терени около ЖП ареалите


Инициативата “Зеленият преход на Гарите”

Проектът обединява институции, експерти, бизнеси и граждани в дискусия за създаването на споделена концепция за устойчивото развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне. Целта е да се предложи план за възможното развитие на бившите индустриални пространства и тяхното интегриране в активния живот на града. Инициативата е на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, а координатор — мултидисциплинарният екип на ГРАДОСКОП (официален партньор на инициативата „Нов Европейски Баухаус“ на Европейската комисия) с подкрепата на “Аргус 01” в диалог с Министерство на транспорта, Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и Български държавни железници (БДЖ).

Възможност за развитие на нови мултифункционални пространства

“Можем да черпим опит и вдъхновение от многото столици, които успешно са интегрирали и усвоили своите бивши индустриални терени. ЖП транспортът е най-екологичният начин за придвижване и ще играе все по-голяма роля в бъдеще, но терените около него трябва да бъдат интегрирани по-добре в градската среда. Този терен от Сточна Гара до Гара Подуяне е една изключителна възможност да развием нови мултифункционални пространства в центъра на града. Това ще ни помогне да работим и за преодоляването на сегрегацията между по-бедната и по-благоустроената част на града, които в София са разделени отчетливо от ЖП линиите и канала на Владайска река”, казва главният архитект на Столична община Здравко Здравков за инициативата.

Първи стъпки в инициативата

От началото на годината до момента е извършен пространствен урбанистичен анализ на терените и е проведено мултидисциплинарно архитектурно студио - академична колаборация между УАСГ, ETH Zürich, Politecnico di Milano и Universita degli studi di Napoli. Студенти от четирите университета паралелно изследват сценарии на адаптивна градска инфраструктура и обменят опит, задавайки си насоки за мислене и експериментиране с темата за преизползване на бивши индустриални територии. По повод 80-годишнината на УАСГ това студио за първи път обединява студенти от 5 катедри на архитектурния факултет, които доказват способността на университета да се адаптира към променящите се академични тенденции и да води диалог с други водещи европейски университети.

Програмата на събитието “Станция София”

Кулминацията в проекта е събитието “Станция София” в сградата на Сточна Гара на ул. „Владайска река“ 2 на 20 юни. Програмата започва в 17:00 с презентация на проекта и примери от международни експерти с опит в регенерацията и устойчивото и включващо развитие на градски пространства. Това са ROTOR DC, Denkstatt Switzerland, 1010 Architecture and urbanism и 51N4E, известни със своите иновативни практики в сферата на кръговата икономика и устойчивото градско планиране.

В интерактивна изложба ще може да видите концепциите на студентите на УАСГ за развитие на терените. Идеите ще бъдат дискутирани с представители на институциите, студенти, преподаватели, експерти и гости от бизнес средите.

Събитието ще завърши с обобщение на резултатите от процеса, а резултатите от дискусиите спрямо анализа и академичните проекти ще бъдат обобщени в доклад, който ще включва следващи стъпки и предложения за развитие на проекта.

Ако имате интерес да се включите в събитието и eкспертната дискусия за бъдещото развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне, може да се регистрирате за участие тук. Изложбата на студентските проекти ще може да разгледате в сградата на Сточна Гара от 20 до 24 юни между 13:30 и 17:00 часа.

ОЩЕ НОВИНИ

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Община Бургас стартира проекта “Bauhaus4MED” за зелена трансформация на градове и региони

Той има за цел да съчетае иновативни решения, устойчивост и гражданско участие за зелена трансформация в Евро-Средиземноморския регион

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

Теренно проучване ще се проведе в село Мандрица в Община Ивайловград

За новата дестинация за проучване на архитектурното и културно наследство се търсят доброволци

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Фестивалът LUNAR ще преобрази отново най-красивите сгради, паркове и площади в София

Третото издание ще се проведе в рамките на четири вечери - между 9 и 12 май от 21:00 до 00:00 часа

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области