Инициатива ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД НА ГАРИТЕ стартира диалог за развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне

305

Изложба и дискусия на 20 юни ще събере студенти, преподаватели, експерти, заинтересовани страни и граждани, за да обсъдят потенциала за устойчивото интегриране и развитие на бившите индустриални терени около ЖП ареалите


Инициативата “Зеленият преход на Гарите”

Проектът обединява институции, експерти, бизнеси и граждани в дискусия за създаването на споделена концепция за устойчивото развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне. Целта е да се предложи план за възможното развитие на бившите индустриални пространства и тяхното интегриране в активния живот на града. Инициативата е на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, а координатор — мултидисциплинарният екип на ГРАДОСКОП (официален партньор на инициативата „Нов Европейски Баухаус“ на Европейската комисия) с подкрепата на “Аргус 01” в диалог с Министерство на транспорта, Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) и Български държавни железници (БДЖ).

Възможност за развитие на нови мултифункционални пространства

“Можем да черпим опит и вдъхновение от многото столици, които успешно са интегрирали и усвоили своите бивши индустриални терени. ЖП транспортът е най-екологичният начин за придвижване и ще играе все по-голяма роля в бъдеще, но терените около него трябва да бъдат интегрирани по-добре в градската среда. Този терен от Сточна Гара до Гара Подуяне е една изключителна възможност да развием нови мултифункционални пространства в центъра на града. Това ще ни помогне да работим и за преодоляването на сегрегацията между по-бедната и по-благоустроената част на града, които в София са разделени отчетливо от ЖП линиите и канала на Владайска река”, казва главният архитект на Столична община Здравко Здравков за инициативата.

Първи стъпки в инициативата

От началото на годината до момента е извършен пространствен урбанистичен анализ на терените и е проведено мултидисциплинарно архитектурно студио - академична колаборация между УАСГ, ETH Zürich, Politecnico di Milano и Universita degli studi di Napoli. Студенти от четирите университета паралелно изследват сценарии на адаптивна градска инфраструктура и обменят опит, задавайки си насоки за мислене и експериментиране с темата за преизползване на бивши индустриални територии. По повод 80-годишнината на УАСГ това студио за първи път обединява студенти от 5 катедри на архитектурния факултет, които доказват способността на университета да се адаптира към променящите се академични тенденции и да води диалог с други водещи европейски университети.

Програмата на събитието “Станция София”

Кулминацията в проекта е събитието “Станция София” в сградата на Сточна Гара на ул. „Владайска река“ 2 на 20 юни. Програмата започва в 17:00 с презентация на проекта и примери от международни експерти с опит в регенерацията и устойчивото и включващо развитие на градски пространства. Това са ROTOR DC, Denkstatt Switzerland, 1010 Architecture and urbanism и 51N4E, известни със своите иновативни практики в сферата на кръговата икономика и устойчивото градско планиране.

В интерактивна изложба ще може да видите концепциите на студентите на УАСГ за развитие на терените. Идеите ще бъдат дискутирани с представители на институциите, студенти, преподаватели, експерти и гости от бизнес средите.

Събитието ще завърши с обобщение на резултатите от процеса, а резултатите от дискусиите спрямо анализа и академичните проекти ще бъдат обобщени в доклад, който ще включва следващи стъпки и предложения за развитие на проекта.

Ако имате интерес да се включите в събитието и eкспертната дискусия за бъдещото развитие на терените в района на Сточна Гара и Гара Подуяне, може да се регистрирате за участие тук. Изложбата на студентските проекти ще може да разгледате в сградата на Сточна Гара от 20 до 24 юни между 13:30 и 17:00 часа.

ОЩЕ НОВИНИ

Комбинираните формати на Semmelrock ще създадат комфорт и уют във вашето любимо място на открито

Комбинираните формати на Semmelrock ще създадат комфорт и уют във вашето любимо място на открито

Паважът и плочите създават разнообразна визия и оригинален дизайн на външните пространства, на терасата, верандата, зоната около басейна, барбекюто или подхода към дома

Екологичната оценка на Общия устройствен план на Пловди беше одобрена от РИОСВ

Екологичната оценка на Общия устройствен план на Пловди беше одобрена от РИОСВ

Актуализацията на Общия устройствен план ще реши редица градоустройствени предизвикателства на Пловдив

OPEN BUZLUDZHA 2022

OPEN BUZLUDZHA 2022

Бузлуджа ще бъде осветена от 3D мапинг за пръв път на фестивала

Арх. Деляна Панайотова стана и.д. началник на ДНСК

Арх. Деляна Панайотова стана и.д. началник на ДНСК

Назначението идва от лужебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков

Увеличава се търсенето на модерни офиси през първото полугодие на 2022 г

Увеличава се търсенето на модерни офиси през първото полугодие на 2022 г

Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17%