Инж. Илиян Терзиев: Най-големият успех на бранша през годината е приемането на Методиката за индексация на договорите в строителството

106

Има обаче драматичен спад в произведената строителна продукция, каза председателят на УС на КСБ на професионалния празник на строителите - Димитровден


„През 2022 г. празникът на българските строители е специален, тъй като КСБ отбелязва и 15 години от създаването си. Безспорно през 2022 г. най-големият успех на бранша бе приемането на Методиката за индексация на договорите в строителството, като КСБ бе активен участник в изготвянето й“, казва в обръщение председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев. Според него през 2022 г. голям успех е и одобрението от ЕК на Европейския цифров иновационен хъб в сектор „Строителство“, на който КСБ е инициатор и съосновател. Българските строители са и първите, които се отзовават на помощ при беди и природни бедствия - фирми членове на КСБ помогнаха за справянето с бедствието в карловските села след наводненията“, подчертава той.

Вече втора година строителите обаче посрещат празника в не особено празнично настроение, отбелязва инж. Терзиев. „Причините за това са, че към трудностите, предизвикани от постпандемичните кризи с доставките и оскъпяването на материалите, към последиците от високата инфлация, се добавиха и някои проблеми, които бяха изкуствено предизвикани“, казва за БТА председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България. Държавата не разплаща изработеното не само от колегите в пътния сектор, но и по всички обекти, посочи още председателят на Камарата.

Той съобщи, че има драматичен спад в произведената строителна продукция. Ако през 2020 г. тя е била на обща стойност 23 млрд. лв., през 2021 г. е спаднала на 16 млрд. лв., а за първото полугодие на тази година е едва 6,6 млрд. лв., каза инж. Терзиев и допълни, че тенденцията е стремглаво надолу. Той изтъкна, че това създава проблем както за фирмите и оцеляването им, така и за заетите в тях. Все повече колеги са принудени да освобождават служители и те отиват на борсата, каза Терзиев. По думите му спадът в произведената продукция е лоша новина и за държавния бюджет. Това трябва да се осъзнае от всички и да спрат експериментите с бранша, категоричен е председателят на КСБ.

Според Терзиев основните пречки пред растежа в строителството в България са: липсата на адекватна индексация, на разплащане и на нови възлагания. По изчисления на КСБ оскъпяването на строителството е средно около 40 на сто. "Много фирми съвестно не са спрели да изпълняват възложените от държавата и общините обекти, инвестирали са в тях, за да не се губи темпо и да не бъдем обвинени, че заради наши действия се е провалило изпълнението на оперативните програми. А сега по две от тях - оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), на практика се слага таван от 15 на сто на индексацията, какъвто липсва в методиката", коментира Теризев съобщеното тези дни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че с 15 на сто ще могат да се индексират цените на договорите, с които се изпълняват проекти за строително-ремонтни дейности, финансирани от ОПРР заради инфлацията и повишените цени на строителните материали. Вижте цялото интервю тук.

2023 година отново няма да бъде лека за икономиката, ще е необходима мобилизация на бранша за успешно завършване на проектите от приключващия програмен период и започване на работа по дългоочаквания реален старт на новия, обобщава инж. Терзиев. 

ОЩЕ НОВИНИ

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения