Интерконекторът с Гърция трябва да заработи през лятото

77

Енергийният министър на България ще настоява за компенсации от страна на строителя заради забавянето на проекта


Снимка: БГНЕС

Газовият интерконектор с Гърция трябва да бъде въведен в експлоатация до 1 юли тази година, за да е готов преди следващия отоплителен сезон. Това заяви енергийният министър Александър Николов по време на изслушване в парламента, поискано от ГЕРБ-СДС. Темата беше забавянето в строителството на интерконектора и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Пред депутатите Николов обясни, че заради забавянето България ще настоява за компенсации от страна на строителя. Той изрази надежда да се срещне скоро с гръцкия си колега, за да се установи по какъв начин да се ускори проектът и да се спазят поне поредните удължени срокове.  

По време на дебата от ГЕРБ-СДС настояха, че за осем месеца служебното правителство е забавило допълнително интерконектора. Тошко Йорданов от "Има такъв народ" попита дали има умишлено забавяне. "За саботаж не мисля, че имам право да говоря", категоричен беше министър Николов, цитиран от БТА.  

По време на дебата беше засегната и темата за доставките на азерски газ. По думите на Николов, ако договорът с Азербайджан е бил изпълнен, това е щяло да смекчи ситуацията в енергетиката с оглед на пазарните динамики и "ценовия шок на КЕВР".  

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД (50 процента) и IGI Poseidon (50 на сто). Съакционерът Ай Дже Ай Посейдон (IGI Poseidon) e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) (50 процента) и италианската енергийна група Едисон (Edison) SpA (50 на сто). 

ОЩЕ НОВИНИ

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Предвижда се гаражът да е висок едва 4 метра и на три нива - подземно, наземно и един етаж над земята, а фасадата да е с пълзяща зеленина

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

На АМ „Хемус“ в следващите месеци ще се ремонтират 4 виадукта