Искаме собствена експертиза на изгорелите складове в Пловдив

6771

Опасенията ни са да не се предпише събаряне и преизграждане на сградите, каза зам.-председателят на КАБ арх. Петкана Бакалова.


Снимка: citybuild.bg 

 

Днес на пресконференция от Камарата на архитектите и ИКОМОС предложиха експертна помощ за укрепването на изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Освен това архитектите ще съберат идеи за тяхното социализиране чрез конкурс. КАБ има конкретни предложения за законодателни промени, за изработване на дигитална карта на недвижимите ценности и на отличителен знак за тях. Архитектите ще започнат и национална кампания за опазване на недвижимите ценности.

 

Арх. Бакалова, държава и местна власт правят Междуведомствена комисия, която да каже какви да са действията оттук-нататък относно складовете, пострадали от пожара. Работна група трябва да подготви предложения за промени в Закона за културното наследство и да ги внесе през септември, а от НИНКН ще извършат и актуализация на фотограметричното заснемане на тютюневите складове. Ще успеете ли да заработите заедно с властта? 

 

Ще предложим общи действия и обща работа. На всяка цена държим да имаме собствена независима експертиза на сградите. Ще подготвим един правен анализ и ще отправим към община Пловдив предложение за помощ от наша страна. Считаме, че при условие, че предлагаме съдействие, партньорство и експертност, няма причина да бъдем отстранени.

 

Разбира се, няма проблем общината сама да извърши всички действия, стига те да са качествени и в посока на опазване на автентичността. Опасенията ни обаче са, че експертизата може да предпише преизграждане на сградите. Ние ще се борим срещу това, защото сме убедени, че технически фасадите могат да бъдат запазени. Затова ще изискаме да бъдем допуснати да направим независима експертиза. Това зависи от волята на общината, но при всички случаи ще наблюдаваме и ще следим да няма повече посегателства върху складовете. Надяваме се на здравия разум на общината и желанието за партньорство. Но ако нещата не се случат, ще разчитаме повече на площадна демокрация, за съжаление.

 

 

Опожарените тютюневи складове в Пловдив /23.08.2016/. Видео: Transformatori.net

 

Имате ли версия за причината за пожара?

 

Изчакваме становището на прокуратурата, но прави впечатление, че този пожар се случва много удобно, защото багерите при склада на „Одрин" 8 бяха спрени от гражданите... В тази връзка подготвяме искане да се запознаем с инвестиционните намерения на собствениците, за да знаем всъщност има ли мотиви и какви са те.

 

Какви административни пречки падат с един пожар?

 

Именно правният анализ, който подготвяме, трябва да определи точно как може да се опрем на закона и да изискваме прилагането му, след като вече сградите са опожарени. Нищо не пречи оттук-нататък въз основа на констативен протокол общината да предпише укрепване, а ако собствениците не го изпълнят - тя да предприеме действия да го изпълни сама, да предостави сметките на собствениците или да навлезе във владение. Подготвили сме подобно заявление до министерството на културата и относно документите за хотел „Маринела".   

 

Защо според Вас му беше отказан статут на паметник на културата?

 

Аз лично присъствах на това заседание и казах на колегата от НИНКН, че всъщност те не разполагат с цялата информация и че сме готови да предоставим материали от проектантските архиви за детайли, концепции и философия относно хотела, така че да могат да направят по-задълбочена научна оценка. Призовахме ги да вземат предвид нашите знания, както и на академичната общност. Тези материали обаче не бяха изискани от нас и се пристъпи към решение. В момента главният архитект на София го обжалва. Целта е да се направи нова научна оценка.

 

По време на пресконференцията казахте, че има добри и печеливши модели по света относно опазването и социализирането на сгради - паметници на културата...

 

Да, това са например складовете на Хамбург, индустриалните сгради с нова функция в Лондон, като Галерия "Тейт"... Повечето се преустройват в скъпи жилища, офиси, превръщат се в културни алтернативни пространства. Има много добри практики. За всяка една европейска държава можем да дадем поне по един пример. Има и такъв европейски маршрут на индустриалното наследство.

 

 

Speicherstadt - исторически ансамбъл на пристанищни складове в Хамбург под егидата на ЮНЕСКО. Включва 15 големи складови сгради, както и шест допълнителни сгради и свързваща мрежа от къси канали.   

 

Галерия „Тейт" за модерно изкуство в Лондон. Намира се в бившата електроцентрала Банксайд на брега на Темза. Внушаващата турбинна зала е по дължината на цялата сграда.

 

Franklin Court е комплекс от музеи, структури и исторически обекти във Филаделфия - по проект на известният американски архитект Робърт Вентури, който в момента е на 91 години. Най-забележителни са двете "призрачни структури", пресъздаващи очертанията на две разрушени постройки в двора.

 

Започвате национална кампания за опазване на недвижимото културно наследство и в различни градове ще организирате изложби, чрез които хората ще могат да се запознават с местните недвижими ценности. Смятате ли в изложбите да включите и тези добри примери?

 

Разбира се. Идеята е  първо да покажем какво имаме, после - как може то да бъде използвано. Целта е да убедим хората, че има смисъл тези ценности да бъдат запазени, да убедим собствениците, че има смисъл да инвестират.

 

Как ще промени пожарът условията на конкурса в рамките на АРХИТЕКТУРЕН ФОРУМ ПЛОВДИВ, който е с основна тема Тютюневият град?

 

Ще стане по-интересен. Тази седмица подготвяме допълнителни материали, които да бъдат разпратени до всички участници. Смятаме, че провокацията вече е много по-сериозна - чисто интелектуално за колегията, и вероятно ще получим много по-интересни решения. 

 

 

13.03.2016 г. - дни след като беше съборен тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 и преди опожаряването на другите три склада. 

 

Интервю на Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

GROHE SPA на Седмицата на дизайна в Милано

Влезте в света на новия лукс и иновациите с разказ за представянето на под-марката на събитието миналата година и очакването от предстоящото издание

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

На 13 март разберете първи кои са победителите в годишните награди за интериорен дизайн в България

Черното е новият хром - елегантно, отличаващо и запомнящо се

Черното е новият хром - елегантно, отличаващо и запомнящо се

Ръководителят на LIXIL Global Design (EMENA) споделя мнението си за тенденцията

BOTANIC LAB: Озеленяването като мисия, декорация, здраве и функционалност

BOTANIC LAB: Озеленяването като мисия, декорация, здраве и функционалност

Освен услуги за проектиране, изпълнение и поддръжка на интериорно и екстериорно озеленяване, екипът на компанията създава иновации в сферата на ландшафтната архитектура

Гледайте интервюта с победителите и председателите на журито в двете направления в конкурса ARCHINOVA 2022

Гледайте интервюта с победителите и председателите на журито в двете направления в конкурса ARCHINOVA 2022

В YouTube канала на Годишните архитектурни награди може да видите още кадри от церемонията и награждаването

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

Опитваме се със стандартни форми да правим нестандартни пространства, които да стоят добре във времето, материалите да „подхранват“ идеята, а изпълнението да бъде достойно за материала, казва арх. Александър Йончев