СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Историята на София оживява в сайт и събитие на улица “Малко Търново”
 Facebook

Историята на София оживява в сайт и събитие на улица “Малко Търново”14.07.2021 / 09:30 - CityBuild.bg

На 16 юли ви очакват интересни факти, митове и легенди, изпълнения на живо, мултимедийни прожекции, инсталации и парти.

 

 

По време на събитието на 16 юли от 19.30 часа ще чуете интересните факти, митове и легенди, свързани с емблематичната 60-метрова улица. Изпълнения на живо, мултимедийни прожекции, инсталации и парти в бившия "Бар Луна" ще ви преведат през историите, развили се в периметъра на улицата от древността до днес. В събитието ще участват актьори от Младежки театър „Николай Бинев" с режисьор Анастасия Събева, мултимедийният колектив Phormatic, детският духов оркестър Junior Band, Васко Кръпката, кабаретни артисти и още участници.

 

В петък ще бъде и премиерата на интерактивна уебстраница на sosofia.com, посветена на ул. "Малко Търново", както и старта на серия от събития на платформата #soSofia, които разказват историите на характерните символи на града. Това е и следващата стъпка в развитието на проекта "Малко Търново - улица на времето", който започна през 2019 г. с ремонта и обновяването на улицата, и се развива с интерактивен уебсайт и кампания, реализирани с подкрепата на Столична община през 2021 г.

 

Акценти в програмата на събитието и кампанията ще са истории от 4500 г. пр.н.е., откогато датират първите археологически открития от улицата; от 2 в. пр.Хр., когато Сердика е блестяла с красотата на огромен римски театър, построен от император Траян с размери на Колизеума; Часовниковата кула от Възрожденската епоха, която била изгорена от часовникарския еснаф, за да не пречи на бизнеса им; истинската история на жълтите павета; мрачните легенди за килиите в сградата на Държавна сигурност, използвани като разпределителна станция към концлагерите; емблематичният "Бар Луна", чийто редовен посетител бил самият Цар Борис III и още истории, които имат потенциала да наложат ул. "Малко Търново" като още по-любим и притегателен символ за граждани и гости на града.

 

Можете да потвърдите присъствие и да следете програмата във Facebook събитието.

 

 
още от Новини

още от София

още от Любопитно

още от АРТ