Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика, мултимедия, артистични изпълнения и нови сувенири

143

Събитието “НДК е #soSofia"на фонтан „Космос” в подлеза ще представи 40-годишната история на двореца чрез гледните точки и изкуството на исторически фигури, знакови личности, представители на различни субкултури и артисти


Ако има едно място, с което всички свързват София, то определено е Националният дворец на културата. НДК е епицентърът на града, откъдето започват и свършват много градски истории. В чест на Двореца като символ на София и над 40-годишните му истории и принос към културата у нас, на 17 юни (петък) от 18.00 часа около фонтана в подлеза под централния вход на НДК ще се съберат значими личности и разнообразни артисти, за да разкажат различните гледни точки към историята на най-монументалната сграда в града.

Забележителният фонтан "Космос" (по-известен като “Топките” на НДК) ще оживее като сцена на събитието НДК е #soSofia с истории от създаването на НДК до наши дни. Поканени за участие със своя разказ от първо лице са Георги Йорданов — Първи секретар на Софийския градски комитет на БКП и човекът, направил първата копка на НДК; ландш. арх. Валентина Атанасова, проектант на парка на НДК; дизайнерът и част от екипа на НДК днес Иво Чифлички; един от първите скейтъри в София и част от движението All Day NDK Сандо Макс; DJ Giorgio B, резидент в легендарния клуб Нерон и студентът от School of Architecture в London Богомил Пунчев с дипломна дисертация за възможното бъдеще на НДК. Те ще ви заведат на пътешествие във времето с водещ журналистът Даниел Ненчев, допълнено от изпълнения на артистите от Трамвай №5.

Програмата включва още световноизвестният перкусионист Василена Серафимова, Street Quartet, диско сет на DJ Ihou с парчета на Оркестър София, шоу с кънки от Roller Bounce, улични танци от RiO Crew и четене от Милена Фучеджиева на сцената за истории на Storytel. Богатата програма, микс от истории, изкуство и забавление ще е обогатена и с прожекции на архивни видеа и кадри.

Разказът на различните вдъхновяващи личности, оставили своя отпечатък върху НДК, ще ви преведе през историята: какво е имало на това място преди да бъде замислен дворецът, как се стига до голямата идея за създаването на НДК, любопитни факти и митове за строежа, интериора и залите на НДК, парка и паметниците наоколо, най-култовите събития, оставили отпечатък в ДНК-то на града, и субкултурите, зародили се наоколо -като ню уейва на “Кравай”, графитите в подлеза, скейт, паркур, фрийрън, байк и улични танци. Всеки, който не е присъствал на голямото откриване през 1981 г., ще се запознае с първия концерт в Зала 1, архитектурното и интериорно богатство на сградата и нейните иновации и детайли. Защото за София НДК е не просто сграда, а цяла екосистема, изпълнена с живот и култура, заведения, ъндърграунд култури, скейт и денс битки – всичко това, което прави НДК истински #soSofia символ днес.

Специално за повода излиза и лимитирана серия сувенири на #soSofia, посветена на знаковите символи на двореца, които ще могат да бъдат закупени по време на събитието. В секцията “Научи” на sosofia.com платформата публикува и поредица образователни статии и сторита, създадени в колаборация с автора Виктор Топалов от Бохемска София, които разказват интересни факти от цялата история на НДК и защо през годините това място е било истински оазис на културата и изкуството.

#soСофия е независима и отворена платформа за диалог за най-интересното и характерното в града. Тя разказва историите, които правят София отличителна, и предоставя подбрани препоръки за характерни и интересни места и неща, които всички искат да видят и опитат. #soSofia говори на езика на града и се материализира под формата на сувенири, вдъхновени от детайлите в градската среда и многото лица на София. Зад #soСофия стоят хора oт сферата на комуникациите и дизайна, обединени от любовта към шареният облик на града, неговите жители и все по-многобройните посетители от всички точки на света. Всеки може да се включи в разговора за символите на града с хаштаг #soSofia в социалните мрежи.

ОЩЕ НОВИНИ

Нова сцена на открито в София предлага културно съдържание

Нова сцена на открито в София предлага културно съдържание

Павилионът е разположен в Княжеската градина до паметника на Съветската армия

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Три културни обекта в Лом ще бъдат обновени

Основен ремонт, ново оборудване и цялостна модернизация ще получат Девическото училище, Историческият музей и Къщата-музей на Димитър Гинин

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Международният архитектурно-инженерен форум SHARE ще отбележи 6-то си издание в София

Форумът ще се фокусира върху дизайна на фасадите и въздействието им върху обществените пространства

THE LINE – Саудитска Арабия показа проекта за линеен град с "вертикален урбанизъм"

THE LINE – Саудитска Арабия показа проекта за линеен град с "вертикален урбанизъм"

До 14 август всички детайли по проекта могат да се видят и в изложба в Jeddah Superdome

В Ямбол има нова производствена база за мебели

В Ямбол има нова производствена база за мебели

Инвестицията е за около 20 млн. лв. и е на територията на бившата тъкачна фабрика „Тунджа”

Създават Музей на архитектурата в Поп Ангеловата къща в Трявна

Създават Музей на архитектурата в Поп Ангеловата къща в Трявна

Проектът е одобрен за финансиране от Национален фонд “Култура”