Изграждащият се комплекс КОШЕР в София е финалист в Architizer A+Awards 2022

132

Може да подкрепите проекта в категория Unbuilt - Multi-Unit Housing (L >10 Floors) до 27 май


КОШЕР или Ko-Share Residential and Business Complex е отличаващ се проект за затворен комплекс, който се изгражда на източната страна на столичния бул. „България", малко преди Околовръстния път. Комплексът се простира от булеварда до планирания бъдещ линеен парк на кв. „Манастирски ливади" и се изгражда на етапи, като в напълно завършен вид ще включва жилища, офиси, спортен център, магазини, ресторант и бистро, детска градина и парк с алея за бягане през целия терен. Архитектурният проект е на студио „Aedes", а комплексът се реализира от Sofbuild - компания, която стои зад реализацията на емблематични сгради в София. Вижте повече за проекта и тук.

Амбицията на Ko-Share е да стане квартал - част от града, а не ограничена територия. Планирането на пространството има за цел да използва най-добрите аспекти на мястото. Силната денивелация на терена и високото ниво на булеварда спрямо имота се компенсират от различната етажност на сградите и нивата на приземния етаж, следващи издигащата се топография.

Сградите са разположени в периферията на парцела, за да оформят терена в средата и да го превърнат в зелен хълм - сърцето на селището. Вдъхновени от планинския силует на Витоша, най-близките сгради до центъра са „най-високите върхове“. Комплексът е хибрид между традиционни затворени жилищни помещения и открита градска тъкан. Периметърът на имота е изпълнен със социални дейности с цел размиване на границите между публично и частно.

Първият етап на проекта включва 5 сгради: бизнес сграда, три високи и една четириетажна жилищна сграда. Всички те се характеризират със съвременна архитектура и усещане за лекота и простор, като е търсена близостта до външната среда и усещането за къща. Използваните материали са тухла в комбинация от бежово до черно и от сиво до медно, камък (травертин), метал (преливащ от златно до медно и от червено до сиво) и стъкло (трислойни стъклопакети с UV филтър за максимална шумоизолация и енергийна ефективност).

„Целта беше независимо в кой апартамент се намират, хората да осъзнават своето място в тази структура, в този кошер. Създадохме привидно еднакви елементи, но всъщност всеки носи своя отпечатък", казва арх. Пламен Братков.

Може да гласувате за КОШЕР в категория Unbuilt - Multi-Unit Housing (L >10 Floors), като първо се регистрирате.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино