Изложба представя развитието на Геодезическия факултет на УАСГ

81

Организирана по случай 80-годишнината от създаването на учебното заведение, изложбата отразява историята, традициите, специалностите, обучението, научните постижения, международните прояви и изяви на членовете на факултета и неговите студенти и докторанти


Снимка: УАСГ

През 1942 г. е създадено Висшето техническо училище. Тогава в Строително-архитектурния факултет се обособява отдел „Земемерно инженерство“, както и катедри „Геодезия и астрономия“ и „Фотограметрия, топография и кадастър". Днес Геодезическият факултет (ГФ) на УАСГ е единствен по рода си в България и съчетава дългогодишните традиции с най-модерните технологии и методи.

По време на обучението в специалност „Геодезия“ младите специалисти използват разнообразни съвременни технологии (лазерни скенери, дронове, GPS-и и др.) и компютърни софтуери, което, в съчетание с изобилието от учебни практики, ги прави едни от най-добре подготвените за работа в реални условия, разказват от УАСГ.

Геодезисти участват във всеки строителен проект в градска и извънградска среда, създават карти, работят с модерни бази данни, приложими в множество сфери. Активно са ангажирани в създаването на контролно-измервателни системи, предотвратяващи аварии в стратегически съоръжения, като например язовири. Работата им е от изключителна важност и за сеизмичните изследвания.

Дейността на геодезистите има множество пресечни точки с тази на IT-специалистите и също така предлага възможности за разнообразна реализация в модерни сфери, както и за работа от дистанция. Сферата на геодезията обаче позволява и голяма мобилност, възможност за работа сред природата, както и посещение на интересни места и обекти с ограничен достъп.

Преподаватели от ГФ многократно са участвали в българските научни експедиции до Антарктида. Провели са две мисии в Света гора, в труднодостъпни местности. Заснемане на българския манастир „Св. Георгий Зограф“, прецизно лазерно сканиране на храм-паметника „Св. Александър Невски“, детайлно картографиране на дъното на язовир "Студена" и образователни проекти за обучение в ранна детска възраст са част от ангажиментите на преподавателите във факултета.

Геодезическият факултет се занимава с подготовката на кадри в областите геодезия, картография, кадастър, фотограметрия, дистанционни изследвания на Земята, оценка на недвижими имоти, управление на земеделски земи и имоти, управление на европейски инфраструктурни проекти, земеустройство, екология и опазване на околната среда.

Интердисциплинарната специалност "Устройство и управление на земи и имоти", както и магистърската програма „Управление на европейски инфраструктурни проекти”, са нови за България и се изучават единствено в ГФ на УАСГ. Специалността „Устройство и управление на земи и имоти“ осигурява теоретични знания и практически умения по устройство на териториите, управление на земи и имоти, оценка на недвижимата собственост. Едно от големите предимства на обучението по специалността е неговата интердисциплинарност, която съчетава познания от областта на инженерните науки, правото, оценката и управлението на недвижимата собственост, икономиката и екологията.

Магистърската програма „Управление на европейски инфраструктурни проекти” е нова за нашата страна и също се изучава единствено в Геодезическия факултет на УАСГ, припомнят от учебното заведение. Обучението в магистърската програма е насочено към управлението на европейски инфраструктурни проекти в съответствие с философията и функционирането на европейските програми и отговаря на съвременните насоки на развитие, фокусиращи се в тази област към интернационализация на инженерната инфраструктура, хармонизацията на инфраструктурните мрежи и опазването на околната среда.

Изложбата е подредена във фоайето на УАСГ.

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Община Петрич изпълни проекта за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

В експозицията в Централния дом на архитекта в София той се е спрял на необичаен ракурс – показва проектни идеи и предложения, които са останали нереализирани

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Наводненията миналата година компрометираха старото съоръжение, а по трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие