Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

77

Годишният фестивал за дизайн ще се проведе от 3 до 13 ноември в София


На 3 ноември (четвъртък) в столицата ще започне най-значимото ежегодно събитие, свързано с дизайн в България – петото издание на фестивала МЕЛБА. Началото на десетте дни ще бъде дадено с откриването на изложбата на български автори „МЕСТНА КРАСОТА“, част от ежегодната поредица Преглед на българския дизайн, която представя някои от най-забележимите проявления на дисциплината през тази година. „Местна красота“ събира творбите на девет български автора – Димитър Станков, Мария Жекова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Милен Радев, Нева Балникова, Яна Юнакова и Дани Йорданова. Атрактивната експозиция включва бижута, вдъхновени от звука на гайдата, визуален разказ за пътя на ръжта, мивка от пчелен восък, керамични чинни с кукери-супергерои, съвременна пътека-килим от вълна, осветителни тела от родопски камъни, бижута от автомобилни фарове, съвременен прочит на традиционна старопланинска техника и бутилиране на аромати, характерни за природата в различни региони. Всички произведения в изложбата се основават на регионални материали, ресурси и традиции, като повечето от тях са създадени специално за повода.

Годишната селекция за първи път в четиригодишната си история се организира от външен куратор – Марина Драгомирова от Studio Furthermore. „Във всяка от работите откриваме нещо познато, но погледнато и преосмислено през непозната перспектива“, споделя базираната в Лондон Драгомирова.

Официалното откриване на „Местна красота“, с която ще бъде дадено и начало на МЕЛБА фестивал, е на 3 ноември (четвъртък) от 19 ч. в галерия КО-ОП на бул. „Янко Сакъзов“ 17 в София. Творбите ще могат да бъдат разгледани до 13 ноември, като входът е свободен.

Освен фокусираната изцяло върху българските традиции изложба, фестивалът ще насочи вниманието и навън, благодарение на своя международен Симпозиум. На 5 ноември (събота) в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София родната публика ще има възможност да се срещне с лектори, които са сред значимите имена на европейската дизайн сцена. Сред лекторите тях са Лиза Енебис и Уанвай Шум от една от най-награждаваните и влиятелни агенции за дизайн в международен план – нидерландското студио DUMBAR/DEPT®. Гости на симпозиума ще бъдат още Холи Перейра от Ирландия, занимаваща се с илюстрация и стенопис; кураторът, журналист и теоретик в сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства – Адам Щех; както и полският графичен дизайнер и автор на шрифтове и визуални идентичности Матеуш Махалски. Част от програмата са и украинският творчески колектив, използващ традиционни етнически техники и отправящ апели за мир – GUNIA Project, както и дизайнерката от Валенсия Ели Гутиерес, занимаваща се с продуктов и интериорен дизайн. Билетите за Международния симпозиум МЕЛБА са достъпни тук, като има възможност за присъствие на живо или онлайн. Събитието във Фейсбук вижте тук.

 

Разнообразната програма на МЕЛБА фестивал тази година включва богат набор от събития, насочени както към широката публика, така и за професионалисти. Сред тях е изложбата SMART HUNGARY: Иновации в индустриалния дизайн през 24 примера, която ще бъде открита на 3 ноември в Инкубатора на София Тех Парк. На 4 ноември пък са предвидени две събития – A$AP SANS обучението за типографи на тема шрифт с Матеуш Махалски и откриването на поп-ъп изложбата ВРЕМЕ (галерия ПОРТ А, 19 ч.), която е колаборация с Fashion Days и представя илюстрациите на 18 артиста, класирани от общо 204 участници в конкурс. На 8 ноември от 18 ч. в Галерия УниКредит Студио (площад „Св. Неделя” 7) ще бъде открита още една изложба, с която МЕЛБА фестивал започва нова поредица – Дипломен проект, експозиция с керамика от Спас Йорданов  ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА ЧЕТИРИТЕ ЕЛЕМЕНТА. На 9 ноември от 18 ч. в Чешкия център на  ул. “Г. С. Раковски” 100 ще бъде открита изложбата "РАЗКАЗЪТ" на ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага. Част от програмата на фестивала е и дискусията за общуването между различните групи, обвързани в цялостното развитие на творческия продукт, озаглавена „Може ли да е малко по-разчупено“. Тя се организира заедно с независимата образователна платформа Know-How-Show-How и ще се проведе на 10 ноември от 18:30 ч. в Чешкия център. Отново в сътрудничество с Know-How-Show-How, на 11 12 ноември се организира и клас за професионалисти на тема ВКЛЮЧВАЩ ДИЗАЙН: Отвъд правенето на продуктите красиви. Всички изложби, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класовете и дискусията се изисква допълнително записване на festival.melba.bg и заплащане на съответната такса.

Организатор на МЕЛБА 2022 е Студио Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ и програма "Визуални изкуства" и е част от Календар на културните събития на Столична община. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Чешки център в България, Посолство на Чешката република, Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, Посолството на Кралство Испания, Посолството на Ирландия, Унгарския културен институт, Полския институт, Polish Graphic Design. Партньори на фестивала са Fashion Days, програма „Творческа Европа“, Уникредит Булбанк, EPAY GO, Easy Pay, България еър и други.

Фестивалът за дизайн в Мелба смесва различни перспективи за дизайна в разнообразни творчески активности. Той е част от МЕЛБА – поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Проектът бързо се превръща в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: МЕЛБА онлайн двуезичен АРХИВ на съвременни български дизайнери, СРЕЩИ с местни герои на дизайна и годишен ФЕСТИВАЛ в София. Фестивалът МЕЛБА смесва различни перспективи за дизайна в разнообразни активности – изложба, международен симпозиум, работилници и лекции и др.

 

ОЩЕ НОВИНИ

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

На събитието ще бъде представен новия продукт в портфолиото на Semmelrock - система линейни отводнители SemDrain

Какво може да видите на изложението ЕКСПОМЕБЕЛ

Какво може да видите на изложението ЕКСПОМЕБЕЛ

Още малко остава до старта на 29 март в Интер Експо Център в столицата

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Две полезни идеи за стълбищата

Две полезни идеи за стълбищата

Това са места за сядане на парапета и парапети с прави ъгли за лесно хващане, ориентация и подпиране на товари