СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Изложбата “Кристо – изкуство и корени” гостува в Поморие
 Facebook

Изложбата “Кристо – изкуство и корени” гостува в Поморие28.07.2021 / 11:22 - CityBuild.bg

Целта на изложбата е да покаже Христо Явашев в светлината на традиционен художник.

 

Христо Явашев - Кристо, който почина на 31 май 2020г., е американски скулптор, художник и авангардист от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети - от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф - най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. Тези и други интересни факти за живота и творчеството на световноизвестния художник представи Милчо Талев - директор на ГХГ „Дечко Стоев", по време на официалното откриване на изложбата с произведения на Христо Явашев „Кристо - изкуство и корени". 

 

 

„Всеки един голям автор е тръгнал отнякъде и искаме хората да забележат, че Кристо има здрава академична основа, която постепенно се е развила в такава модерност, авангардност. Целта на тази изложба е да покаже Христо Явашев в една друга светлина, не толкова известна, а именно като един традиционен художник, с класическо образование и невероятно стабилна подготовка, основите на която са поставени от системата на българското изобразително изкуство. Точно такъв тип изложба на Кристо досега не е представяна.", допълни Милчо Талев. 

 

 

Експозицията съдържа 25 произведения от различни периоди на творчеството на Христо Явашев  - от студентски етюди, през по-късни маслени портрети до проекти и постери от последните му мащабни акции. Показани са и мостри от платовете на опакованият Райхстаг и портите в Ню Йорк.

 

 
още от Новини

още от АРТ