Жълтите павета в София отново са за ремонт

146

В обновения преди месеци участък има размествания, пропадания и стърчащи метални пластини


Снимка: Деволюция

Пропаднали участъци, големи фуги, клатещи се павета и стърчащи метални елементи - така изглеждат отново емблематичните за столицата жълти павета скоро след поредния им ремонт, за който беше сформирана работна група от експерти. Те дадоха становище, че не може да се излива специална смола, която да държи паветата в гнездата им, и затова са използвани метални шини. Очевидно и този вариант не е успешен.

По време на пряко включване по bTV общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ (под чието управление протече ремонтът на паветата) прехвърли топката на ПП-ДБ-СС и попита какво ще предприемат и дали глобата е наложена на изпълнителя.

Общинският съветник Стефан Спасов от ПП-ДБ-СС припомни, че проблемите са вследствие на решения, взети от ГЕРБ. "Това, което виждаме тук, е порок на управлението през последните 17 години“, каза той и допълни, че фирмата е глобена и се търси решение на проблема. Вероятно металните лайсни ще бъдат извадени, което ще наложи жълтите павета отново да се ремонтират.

„Със сигурност решението минава през реконструкция. И тук се появяват няколко въпроса. Проектът е на ГЕРБ – те го започнаха и това е наследството, което оставиха. Колкото и да им се иска да се държат като „паднали от едно дърво“ и нямащи нищо общо с управлението на София – това не е вярно“, коментира и общинският съветник Войслав Тодоров от БСП.

Източник: Дарик, снимки - Георги Димитров

Припомняме, че пренареждането на жълтите павета беше извършено по утвърдена от НИНКН технология, изработена от експертна група от преподаватели от УАСГ и МГУ, инженери и строители. Паветата бяха предварително сортирани по размер, тъй като са с различна големина, а в пренареждането бяха използвани както налични от булеварда, така и такива, които са съхранявани на склад.

Според "Спаси София" максималната глоба за некачественото нареждане на жълтите павета е в размер на 35 624,12 лева, или 5% от стойността на сумата за етап 8. 5 милиона лева е максималната санкция за забава - 30% от цялата стойност на поръчката за ремонт на жълтите павета и пространството около храм "Св. Ал. Невски", която ще бъде наложена с финалното плащане към изпълнителя.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

В рамките на проект предстои да бъде пуснато в експлоатация мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали, стана ясно на обучение, което събра представители на над 50 общини в България