К-HOUSE - родена в планината, но създадена за градски живот

178

Целта на архитектурния проект е да приложи минималистичен дизайн и зашеметяваща простота – с изчистени линии, геометричност, ритъм, ажурност


К-HOUSE се намира в София между смесените гори на Природен парк Витоша и на 15 минути от града. Инвеститор е Константин Веселинов, проектант е арх. Павел Янев (ALL IN STUDIO), а изпълнител - SPM Construction ЕООД. „Едно от най-големите предизвикателства пред нас беше наличието на друг вече започнат проект в същия имот. Как се справихме с него? Намерихме хора, които смело да продължат вече започнатото, като заедно с тях успяхме да намерим нови идеи и да създадем проект, който да работи изцяло за тях. Предизвикателства по време на изпълнението се оказаха и доста стръмният терен, както и липсата на канализация и честото прекъсване на ток и вода. Това, че имотът се намира в такава близост до гора, създаде и други проблеми, свързани със затруднено превозване на материали, недобре поддържана улица, плитки подпочвени води и заледявания през зимата, както и трудно изграждане на ново електротрасе. Екстериорът, който заедно с колеги успяхме да постигнем, създава една приятна заобикаляща среда към къщата. Цялата градина напомня на малък оазис, който клиентите имат в двора си. Всички съществуващи дървета в имота са запазени, като са добавени и много нови, както и различни видове растения. В имота, както и в съседния до него, който по време на изпълнението се присъедини към първоначалния, има два съществуващи кладенеца, които ние запазихме и в момента се използват за поливната система на цялата сграда“, казва арх. Павел Янев.

Сградата е проектирана на три нива – сутерен и две жилищни нива. В съответствие с геометрията на стила Баухаус, тя е замислена като висока рамка, която държи стъклени витрини.

Приемствеността между интериор и екстериор е силно подчертана. Усеща се благодарение на използваните сходни материали и цветове и в двете пространства.

Пречупването на простата квадратна форма, с елементите на изпъкналата фасада и детайлите на двата основни обема, наподобяват основния акцент в централната зона за къщата – дневната. Връзката на архитектурата отвън и дизайна отвътре дава усещането за единна цялост.

Сутеренният етаж разполага с гараж за два автомобила със зарядна станция. Непосредствено сe намират и входното антре с малка домашна галерия, в която да се разположат картини на собственика, перално помещение с работилница и еднораменна стълба към етажа с дневната зона.

На първия етаж се намира дневната с кухня и трапезария. Зоната на камината обединява двете пространства и ги прави едно цяло. От тук започва и основният пространствен акцент в интериора на сградата – а именно идеята за „рамка в рамката“ – повтаряне на формата на фасадата на стената в дневната зона. Нейната двойна височина дава възможност за разгръщане на целия характер на този символ – превръщайки една обикновена стена във водещ елемент – сърцето и душата на къщата. Друг основен момент е и използването на естествената светлина като част от интериора, благодарение на стъклените витрини с двойна височина, обграждащи дневните части.

От това ниво има достъп до спалнята за гости, която има обособена самостоятелна баня и сауна. Ажурна стълба води до горното ниво, където са разположени мастър спалня с прилежаща баня, както и две детски стаи с една обща баня. На този етаж е и акцентният елемент на къщата - вътрешна тераса - емпоре, от което се вижда цялото първо ниво и красивият ландшафт към сградата. Този елемент служи като мост между интериор и екстериор – като подчертава връзката между околната среда и хармоничното вписване на една жилищна сграда в нея.

Иновативни решения са използвани както във фасадата, така и в интериора – дишаща мазилка, която е въведена в България едва през 2020г., керамични фасадни панели, шлайфан бетон за настилката на ниво сутерен, покрит с дишаща смола, естествен камък по поръчка, както и дизайнерска метална интериорна стълба с безпрофилна самоносеща се конструкция. На покрива на сградата са разположени слънчеви панели, които служат освен за захранване на цялата сграда, така и за захранване на една от двете станции за електромобили в гаража. Цялата сграда е газифицирана, а трасето, по което минават автомобилите към сутерена, се отоплява с подово отопление. Интересен елемент са входните врати, които се отключват с пръстов отпечатък, както и използването на DALI система.

Източник: „Сграда на годината 2022“

„Говорейки за синтез мeжду интериор и екстериор, стигаме до извода, че когато един проект е цялостно създаден, когато всеки един детайл е направен така, че да работи заедно с друг, когато има приемственост между всички вътрешни и външи пространства - резлутатът е повече от успешен и К-HOUSE e точно такъв пример“, казват от ALL IN STUDIO.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София