КАБ предлага конкурсът за кураторски проект на българския павилион във Венецианското архитектурно биенале 2025 да стартира през април тази година

246

Целта е да има достатъчно време за изработването на проекти


Конкурсът за кураторски проект на българския павилион във Венецианско архитектурно биенале 2025 да стартира през април тази година. За това ще настоява Камарата на архитектите в България (КАБ) пред Министерството на културата (МК). От професионалната организация смятат, че участниците трябва да разполагат с достатъчно време, за да подготвят качествени и задълбочени проекти. От КАБ предлагат срокът за изработване на концепциите да бъде минимум три месеца, т.е. от април до края на юни.

Очаква се в първите месеци на 2024 г. да бъде актуализиран и усъвършенстван статутът на националното участие на базата на натрупания опит до момента. След това документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. В разработването му ще участват експерти от Министерство на културата, КАБ и САБ, които работят съвместно за организирането на българското участие.

19-тото издание на Венецианското биенале по архитектура ще се проведе между 24-ти май и 23-ти ноември 2025 г. Българският павилион отново ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция. Залата разполага с голям вътрешен двор и галерия с колонада, които предоставят допълнителни условия за експониране.

През 2023 г. Министерството на културата, със съдействието на КАБ и САБ, успя да договори изгодни условия за наемане на Sala Tiziano в рамките на следващите три години. Подробни чертежи и разпределения на пространството са публикувани на официалния сайт на конкурса за 2023 г. Видео, презентиращо помещението на павилиона, можете да гледате тук.

КАБ финансира и изработването на макет на българския павилион, който е представен в изложба в галерия “Топлоцентрала” до 15 февруари 2024. Целта е макетът да послужи при проектирането на павилионите за следващите участия на България в Биеналето.

Зала "Тициан", в която ще се помещава българският павилион

Темата на Венецианско архитектурно биенале 2025 все още не е обявена, но изборът на куратор показва посоката, в която ще се развива предстоящото издание. В края на 2023 г. бе оповестено, че куратор на 19-то Биенале ще бъде Карло Рати - италианският архитект и инженер, професор, експерт по градски дизайн, изобретател и активист. Той е основател на студиото за архитектура и иновации Carlo Ratti Associati и директор на Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт (MIT). Карло Рати посети българския павилион на Биеналето миналата година и разговаря с арх. Борис Тикварски - куратор на проекта “Образованието е придвижването от тъмнина към светлина", с който България се завърна на световното изложение след 15-годишно отсъствие.

Карло Рати (вляво) посети българския павилион миналата година

Автор на повече от 750 публикации, Рати е известен като експерт по градски дизайн, чиито проекти са представени в Музея за модерно изкуство “MoMA” в Ню Йорк и в Музея на дизайна в Барселона. Рати е куратор на 8-то Биенале по урбанизъм и архитектура Bi-City в Китай, както и на Porto Design Biennale в Португалия. Включен е в редица престижни класации, сред които "50-те най-влиятелни дизайнери в Америка" на Fast Company; “50-те души, които ще  променят света” на сп. Wired; "25-те души, които ще променят архитектурата и дизайна" на сп. Blueprint; "Имената, които трябва да знаете" на Forbes и други.

Карло Рати е автор на много забележителни проекти - от продуктов дизайн до архитектура и градско планиране. В тях той често използва цифрови технологии и визуализации на данни, за да създаде иновации в градското пространство. Сред проектите му са цифровият воден павилион на Expo 2008 в Сарагоса, Испания, генералният план на центъра за научни постижения MIND-Milano, 280-метровият небостъргач CapitaSpring в Сингапур, редизайнът на централата на фондация Agnelli в Торино, проектът „Очите на града“ на Bi-City Биенале в Китай, италианският павилион на Expo Dubai 2020 и много други. Може да разгледате проектите на Carlo Ratti Associati тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница