Кандидат-кметове се обявиха срещу застрояване в парк "Витоша"

1408
Представители на политически сили участваха в дебат, организиран от коалицията "За да остане природа в България" и инициативата „Зелени закони”.

В дебата вчера се включиха кандидатите за кмет на София Вили Лилков от Реформаторския блок, Силвия Трендафилова от НФСБ, Виктор Лилов от ДЕОС, Иван Велков от ПП „Зелените", както и кандидатите за общински съветник  Мила Видина от коалиция "Сердика" (ПП АБВ и партия „Български социалдемократи") и Лорита Радева от ГЕРБ. Представители на БСП и ДПС не присъстваха.

 

Партии в и извън местното управление на София бяха критични към сегашната ситуация в природен парк "Витоша" и се обявиха против ново застрояване на планината, както и за разтрогване на приватизационните договори за въжени линии, които са безпричинно оставени да бездействат.

 

На дебата бяха представени основните спорни моменти от проекта за нов план за управление на природен парк "Витоша", изготвян по обществена поръчка от фирма „Пролес Инженеринг". Срокът за подаване на становища по проекта е днес, 30 септември. Присъстващите на срещата около 100 граждани се интересуваха как да подготвят собствени становища. От Реформаторския блок се ангажираха да внесат становище против приемането на проектоплана.

 

Природозащитниците заявиха, че не са съгласни със създаването на нова урбанизирана територия на Витоша с големината на жилищните комплекси „Младост" и „Люлин", взети заедно. „Категорично сме против ново строителство и отнемане от територията на парк "Витоша" за ново строителство", заяви Лорита Радева. Мила Видина и Силвия Трендафилова се обявиха за по-добро стопанисване на сега изоставените сгради и също против ново застрояване. Видина подчерта, че трябва да се улесни достъпът до Витоша на велосипедистите и определи като добра идеята за мост-дъга над околовръстния път. „Проблемите са много сериозни и изискват не само предизборни обещания. Готови сме да инициираме и референдум за бъдещето на Витоша", заяви Иван Велков.

 

Природозащитниците подчертаха, че 8 години след приватизацията на ски зона "Алеко" работи само един лифтБездействат Княжевски и Романски лифт и някои влекове като Конярника. Към момента общината няма ангажименти по стопанисването на въжените линии на Витоша, но не е оказала и контрол по отношение на изоставените, полуразрушени или опасни лифтове като Княжевския. Общината трябва да изпълни своите задължения по Закона за устройство на територията и да задължи собствениците на всички изоставени и опасни сгради и съоръжения да ги възстановят и обезопасят или да ги премахнат. По отношение на туристическите въжени линии общината може да ги изкупи и да осигури ежедневен достъп до планината на гражданите.

 

Вили Лилков и Силвия Трендафилова обясниха, че приватизационният договор за лифтовете може да бъде разтрогнат, след като няма непреодолими сили, пречещи на стопанисването им, както е записано в него. Спонтанният въпрос от публиката дали Цеко Минев е "непреодолими сили", предизвика аплодисменти в залата, смях и отговор от Силвия Трендафилова: "Да се надяваме, че е преодолима". 

 

Преди дни природозащитниците съобщиха, че екоминистърът e предупреден за заплахата от застрояването на Рила, Пирин и Витоша. Според тях съществува опасност трите най-популярни български планини да бъдат застроени, като това стане чрез финансираните с европейски средства техни нови проектопланове за управление.

 

Представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", част от която е и WWF, се срещнаха с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева заради начина, по който се изготвят новите планове за управление на природен парк "Витоша" и националните паркове "Рила" и "Пирин".

 

Природозащитниците настояха държавата като възложител на трите плана и екоминистерството като отговорно за изразходването на евросредства за околна среда да върнат проектите на трите парка за пълна преработка. След това те трябва да бъдат предоставени за ново обществено обсъждане, преди да бъдат внесени за одобрение в екоминистерството и Министерски съвет.

 

Сериозна е опасността от загуба на близо 8 милиона лева европейски средства. Заради лошия държавен контрол върху работата на изпълнителите на тези планове за управление, те не изпълняват заданията си, смятат природозащитниците. Същевременно целенасочено се работи да се премахнат забраните за ново строителство в парковете "Рила", "Пирин" и "Витоша" чрез промени в зонирането и режимите в тях. Отговорността за допустимото строителство се прехвърля от Министерския съвет към общините. Целенасочено се ограничават и възможностите за обществено обсъждане на плановете.

 

От екоминистерството заявиха, че при приемането на плановете за управление на трите парка ще бъдат спазени съответните задания и законови норми. За да се подобрят възможностите за обществени консултации, ще бъде актуализирана Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии.

 

Природозащитниците припомниха още, че многократно са подавали сигнали за нарушения при разработването на новите планове за управление на Рила, Пирин и Витоша, но без резултат. Въпреки лошото изпълнение фирмите, които ги изготвят, получиха голяма част от плащанията си, смятат организациите. В резултат на това на обществените обсъждания се предлагат крайно непълни и некачествени проектопланове.

 

Редактор: Ема Димитрова