СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор относно строежа на „Златен век“
 Facebook

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор относно строежа на „Златен век“16.06.2021 / 11:39 - CityBuild.bg

След решението на ВАС спряното строителство продължи.

 

„Знаете позицията ми за законността на разрешението за строеж още от предизборната кампания. Сезирам прокуратурата за двете заповеди на главния архитект на София, които според мен са невалидни, тъй като се отнасят до несъществуващ акт. Надявам се накрая да получим мнение по същество, а не между другото, за валидността на разрешението за строеж", казва кметът на район „Лозенец" Константин Павлов.  

 

От „Артекс Инженеринг" публикуваха видео в типичния си стил, което „обединява мненията и аргументите на професори, правни експерти, инженери, архитекти, творци и други хора, които подкрепят построяването на сграда "Златен век", застават зад идеята за създаване на музей на християнската култура и изграждане на православен храм на върха и които допринасят за завършването и реализирането на обекта.

 

 

ДНСК в момента проверява цялата документация за строителството на "Златен век". Въпросът със спирането на строителството на обекта вече не стои, остава другият - дали строежът е законен или не, тоест дали има разрешение за строеж или няма. Това каза за БНР в края на миналия месец новият директор на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов.

 

Проверката по казуса бе разпоредена от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова. Включването и на външни специалисти в нея арх. Калинов обясни така: "Случаят е толкова уникален и заплетен, че отговорността, която трябва да поемат юристите на Дирекцията, излиза извън техните компетенции и правомощия. Всъщност, става дума за случай, който се влачи от 1996 година, колкото и да е странно. Тогава в подробен устройствен план е било предвидено изграждане на сграда с височина 108 метра на същото място в столичния район "Лозенец", уточни Калинов. По думите му целият проблем се корени в устройственото планиране, заложено тогава.

 

 

Основният проблем, който се явява при "Златен век", е промяната в Закона за устройството на територията от 2017 г., с която се удължава срокът на действие на разрешенията за строеж на всички обекти от тази категория, подчерта Калинов. "Ние го познаваме като "закона "Артекс". Допусната е основна и тежка грешка - законът не коментира какво се случва с вече започнатите строителни обекти", посочи Калинов. Това според него дава възможност на всички заинтересовани или засегнати страни да правят тълкувания и има диаметрално противоположни мнения на експертите. Отговорността е прехвърлена върху орган, който трябва да поеме всички негативи от действията на различни държавни структури и органи, категоричен е Калинов.

 

 

 
още от Новини

още от София