СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Кметът на Пловдив обсъди важните проекти за града с експерти
 Facebook

Кметът на Пловдив обсъди важните проекти за града с експерти12.05.2021 / 16:35 - CityBuild.bg

Те дадоха одобрение на тези, за които върви обсъждане във връзка с поемането на общински дълг.

 

 

Община Пловдив трябва да бъде още по-смела и активна в изграждането на нова транспортна и социална инфраструктура и нейното финансиране през различни програми и банкови инструменти. Около това становище се обедини Градският експертен съвет, който се събра на първа среща под председателството на кмета Здравко Димитров. В него съвета са поканени изявени архитекти, общественици, представители на бизнес организации и градоначалниците, които са управлявали Пловдив през последните 30 години.

 

„Важно е да създаваме нови публични пространства, да разширяваме възможността за пешеходно движение и да развиваме веломрежата, да освобождаваме центъра от автомобили, както е във всички големи европейски градове. Искаме Пловдив да е град за хората, но първо трябва да създадем условия за това, да изведем колите и трафика от центъра, трябва да доизградим вътрешния и външния ринг на Пловдив. За реализирането на тези задачи трябва да изпълняваме инвестиционната програма, заложена в Общия устройствен план". Това заяви кметът Здравко Димитров при откриването на срещата и очерта основните предизвикателства, пред които е изправен градът в този мандат, така че да отговори на очакванията на пловдивчани.

 

По думите на кмета два са основните фактора, които налагат реализирането на инфраструктурните проекти. Първият е, че Пловдив е център на най-голямата и бързо растяща индустриална зона в България, в която са заети над 70 000 души. По данни на НСИ за 2019 г. Пловдив изпреварва София по механичен прираст с 3,1 %, докато столицата е с нарастване от 2,4%, като тенденцията е устойчива. Вторият фактор е, че Пловдив е свързан със съседните общини, но остава затворен в границите на града и предизвиква неговото сериозно застрояване и увеличаване на трафика.

 

Според участниците в съвета всичко това е добре за икономиката и повишава стандарта на живот на пловдивчани, но в същото време възниква необходимост от нови инвестиции в пътната и социалната инфраструктура. Архитектите припомниха, че има много обекти, които са предвидени в ОУП от 1968 г., които още не са реализирани и подкрепиха усилията на екипа на общината за стартирането на строителството на пробива „Модър - Царевец".

 

 

„Всеки месец в Пловдив влизат и излизат 5 млн. автомобила. Официално регистрираните са 220 000 без приходящите, а основната пътна мрежа на Пловдив е проектирана и реализирана преди повече от 50 години, като е предвидено тя да обслужва между 80 000 и 100 000 автомобила и други транспортни средства", коментира Здравко Димитров. Той подчерта, че в действащия Общ устройствен план на Пловдив от 2007 г. е разработена перспективна и ефективна транспортно-комуникационна система, която е успешно надградена във вече разписания нов ОУП. Ако тя се реализира, градът няма да има проблеми със задръстванията и трафика. Според разчетите в новия ОУП изграждането на всички предвидени трасета, пътни връзки и реконструкцията на съществуващите такива ще струва над 1 млрд. лв. без отчуждителните процедури.

 

Общото заключение на експертния съвет е, че транспортната обстановка в града се влошава. Общинският бюджет не може да обезпечи изцяло необходимата нова инфраструктура и озеленяване около новите жилищни комплекси.

 

Правилото е на 1 лв., вложен от частните инвеститори в жилищна площ, да има 1 лв. от общината за инфраструктура и зелени площи. В момента частните инвестиции превишават 5 пъти възможностите за вложения от страна на Общината. Това е заключението на един от авторите на новия ОУП арх. Иван Делчев.

 

Участниците в съвета отправиха препоръка към екипа на кмета да изготви сериозна кредитна програма за финансиране на проектиране и изграждане на нови пътни артерии и кръстовища на две нива, подобно на София и Варна, които подобряват пътната си инфраструктура с поет дълг съответно с 686 млн. и 118 млн. лв. Според тях има и още много други важни  проекти за града, за които трябва да се търси кредитиране. Сред тях например са бул. „Ал. Стамболийски" и продължението на бул. „Северен".

 

Кметът обясни, че предложените проекти по кредита няма възможност да бъдат финансирани с безвъзмездни средства от оперативните програми. Общината усилено работи по подготовката на новия програмен период за реализацията на редица проекти. Сред тях са дългоочакваната реконструкция на Голямоконарско шосе, рехабилитацията на Рогошко и Пещерско шосе.

 

Съветът приветства като изключително необходимо и навременно предложението за модернизация на техниката и оборудването на общинските предприятия „Чистота" и „Градини и паркове". Неговата индикативна стойност е 10 млн. лв.

 

 
още от Новини

още от Страната