Кои са най-важните инициативи на Камарата на архитектите в България от началото на годината?

48

На 1 март председателят на КАБ арх. Владимир Милков представи пред Управителния съвет актуалните задачи и постигнати резултати


  • КАБ организира среща за обединение на всички заинтересовани страни с цел приемане на проект за изменение и допълнение на Наредбата за архитектурното образование. Представителите на КАБ защитиха позицията, че съдържанието на обучението по специалност „Архитектура“ трябва да включва знания и умения за създаване на проекти за интериор и обзавеждане, паркоустройство и благоустройство, енергийна ефективност, управление на строителните отпадъци, безопасност и здраве, пожарна и аварийна безопасност, организация и безопасност на движението, генерален план и сметна документация на инвестиционния проект, както и компетентност за изработване и прилагане на концепции за регионално и пространствено развитие, всички видове устройствени планове, включително планове за регулация. Предложенията на КАБ са включени в проекта за изменение на наредбата, който предстои да бъде публикуван за обществени консултации.
  • Комисията по образование и наука към НС прие предложенията на КАБ относно проект за ЗИД на Закона за признаване на професионалната квалификация. Проектът предвижда при промяна на даден нормативен акт да се извършва т. нар. оценка за пропорционалност, която дава възможност на браншовите организации да бъдат запознати предварително с подготвяните промени и да изразят становища. КАБ настоява за осигуряване на правна рамка, която да гарантира, че оценката за пропорционалност ще бъде неизменна част от законодателната процедура. Целта е да бъдат ограничени опитите за непрозрачно изменение на закони, касаещи упражняването на регулираната професия „архитект“, които неправомерно ограничават правоспособността на архитектите.
  • УС на КАБ прие писмо до премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и председателите на парламентарните групи в НС с искане за освобождаване на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. геодезист Николай Найденов. В писмото КАБ изразява загриженост за некомпетентна дейност, непрофесионални изявления, уронване на престижа на МРРБ и принизяване на архитектурната професия. КАБ констатира, че зам.-министър Найденов не познава същността и характера на инвестиционния процес и ролята на архитекта в него. Вижте пълния текст на писмото тук.
  • Създадена е Работна група за реформиране на нормативната база в сектора на енергийната ефективност, сформирана с решение на Комисията по нормативна уредба към КАБ. В нея участват водещи експерти с дългогодишен опит в сферата на енергийната ефективност. Очаква се в края на април да бъдат разработени конкретни предложения за усъвършенстване на законодателството, които да бъдат представени пред МРРБ. В тази връзка на сайта на КАБ е публикувана анкета с цел получаване на обратна връзка от членовете на КАБ относно Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради.
  • Изпратен е проект за изменение и допълнение на Устава на КАБ за обсъждане от регионални колегии. До 21 април РК следва да дискутират проекта и да изпратят предложения. УС ще разгледа всички постъпили предложения на заседание на 26 април.
  • Предстои да стартира програма за безплатни специализирани обучения за архитекти по BIM, GIS и други приложни софтуери в рамките на Европейски цифров иновационен хъб в сектора на строителството (ЕЦИХ). За целта беше подписано споразумение за финансиране между ЕЦИХ и Министерството на иновациите.

ОЩЕ НОВИНИ

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Заради съдебни спорове и неизпълнение на предписания за временна защита сградата в центъра на града със статут на недвижима културна ценност продължава да се руши

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

Дейностите станаха възможни благодарение на проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Работата е част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, който включва и Крепостта Гюргево

За новата учебна година ще отвори новата детска градина в "Горна баня" в София

За новата учебна година ще отвори новата детска градина в "Горна баня" в София

Архитектурният проект е на "Тилев архитекти" (Tilev Architects) и е избран с конкурс, а изпълнител е фирма „Радми 90“