Конкурс за идеен проект на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов

2523
Той е известен като строителя на Рилския водопровод, работи по строежа на яз. Искър и благоустройството на парк Витоша.

Столичната община обяви конкурс за идеен проект на паметник на кмета на София инж. Иван Иванов. Паметникът ще бъде издигнат в обхвата на кръстовището между бул. "Драган Цанков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", пред метростанция "Стадион Васил Левски". Избраното място за монумента е свързано с това, че на 23 април 1933 г. там бликва първата вода от Рилския водопровод и изпълва специално построения басейн до стадион "Юнак".

 

Иван Иванов открива столичната къпалня „Мария Луиза" в Борисовата градина през 1939 г. 

 

Конкурсът е за обемно-пространствено проучване и идеен проект. Целта му е да бъдат получени идейни решения, които да послужат за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител.

 

Право на участие имат скулптори, художници, дизайнери, архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти, притежаващи образователна квалификация в съответната област и обединени в проектантски колективи. Проектантският колектив трябва да включва минимум един скулптор и един архитект с пълна проектантска правоспособност.

 

Общата стойност на средствата, необходими за проектиране, изграждане и монтаж на паметника, са в размер до 30 000 лв., от които - 4 500 лв. награден фонд за провеждане на конкурса. Класираният на първо място ще получи 2 000 лв., на второ - 1 500 лв. и на трето - 1 000 лева.

 

Участниците в конкурса могат да се регистрират преди подаването на проектите, като подадат заявление за регистрация в сградата на Столична община на ул. "Московска" № 33, деловодство - партер. Конкурсните проекти ще се приемат на същия адрес до 27 юли. Повече подробности ТУК.

 

Редактор: Ема Димитрова