Край Стара Загора планират пъpвият зaвoд зa пpoизвoдcтвo нa фoтoвoлтaични пaнeли и ĸлeтĸи в Бългapия

153

Той ще е и eдин oт пъpвитe в Eвpoпeйcĸия cъюз c тaĸaвa ĸoмбиниpaнa дeйнocт


Снимка: smartsolar.bg, Наземна фотоволтаична централа в Драгижево

В края на годината се очаква да бъде направена първа копка на строителството на завод за фотоволтаични панели и клетки в района на Стара Загора. Очаква се производството на соларни панели да стартира до края на 2025 г., а една година по-късно - производството на соларни клетки. Това съобщи съсобственикът и изпълнителен директор на „Смарт Енерджи Груп“ и управител на „Смарт Солар“ Тодор Георгиев за bloombergtv.bg.

“За изграждането на завода ще са нужни 150-200 дка терени, работим по осигуряването им съвместно с община Стара Загора. Към проекта ще бъде изградена и фотоволтаична централа, която ще осигурява по-голяма част от енергията, необходима за производството на соларните клетки. Така ще затворим цикъла", обясни Георгиев.

На практика това ще бъде първият завод за производство на фотоволтаични панели и клетки в България и един от първите в Европейския съюз с такава комбинирана дейност. При отварянето на завода капацитетът му на производство ще бъде между 800 и 1000 мегавата на година (общата мощносст на панелите), като идеята е да се достигне до 2.4 гигавата на година, когато предприятието заработи на пълни обороти.

"Ние сме над 15 години във фотоволтаичния бизнес и сме от първите компании в България, които проектирахме, строихме и поддържахме фотоволтаични централи. Имаме завършени обекти в България, Турция и в целия ЕС", каза Георгиев. Компанията от пет години произвежда и фотоволтаични панели в Турция, където има четири завода. В едно от предприятията от следващия месец ще започнат да се произвеждат и клетки за фотоволтаични модули.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН