Любопитна инсталация ще бъде открита утре в София

1968
Целта на проекта на 20 български дизайнери, скулптори, програмисти и специалисти по роботика е да превърне градина „Чайка” в място за срещи.

Инициативата е вдъхновена от кампанията на международната марка Heineken The Date. Когато бъде активирана, инсталацията ще пуска кратка мелодия на фона на романтично осветление. Включването на инсталацията става чрез специален софтуер, вграден в нея, който се свързва с мобилното устройство на потребителя. Това на практика означава, че тя може да бъде активирана от всеки човек с мобилен телефон с връзка с интернет.

 

Вградената в инсталацията система за геолокация удостоверява, че човекът, който желае да пусне песента, се намира в градина „Чайка". Благодарение на безплатната Wi-Fi връзка потребителят може да влезе в създадения за целта микросайт www.thelegendarydate.bg и да я активира. Вградената уеб камера пък дава възможност на хората да включат и наблюдават инсталацията и дистанционно, докато седят пред компютъра си, в специалния фейсбук таб на Heineken. 

 

С размери 2,70 м на 3,40 м и тегло от близо един тон, инсталацията е едно от най-големите по рода си интерактивни решения у нас. Изграждането отнема над 3 месеца работа на 20 български дизайнери, програмисти, скулптори и специалисти по роботика. Координацията е дело на експертите по мобилни структури Puket, а идейният и архитектурен проект - на Трансформатори. Специалистите по роботика от "Роботев" и скулпторското трио "Кинетик" са отговорни за хардуерното изпълнение на инсталацията, а ИТ специалистите от IT 360 - за мрежите и живото предаване в интернет.

 

The Date Place ще те представи в идеална светлина, благодарение на LED осветление, ще даде тон на прекарването с музика и най-накрая - ще увековечи момента със снимка. И всичко това - контролирано от самия теб от телефона или компютъра ти. Инсталацията ще бъде разположена от утре след 18.00 часа до 29 април в градина „Чайка". Използването й е безплатно.