Любимите на поколения плевенски деца скулптури на сърничка и еленче в Плевен ще бъдат възстановени

97

Фигурите ще бъдат експонирани на мястото на откраднатите оригинали през 1996 г. пред ресторант "Пещерата" в парк "Кайлъка"


Снимка: Любомир Бенковски

Любимите на поколения плевенски деца скулптури на сърничка и еленче ще бъдат възстановени, обяви в понеделник кметът Георг Спартански. Идеята допълва визията за благоустрояване и естетизиране на централната част на парка, която Министерският съвет предостави на Община Плевен за стопанисване и управление през 2020 г.

Поканени са плевенските скулптори Убавка Тончев, Красимир Рангелов, Красимир Яков и Венци Василев с предложение за изработване проект на скулптурите, който максимално да се доближава до оригиналните фигури на сърничката и еленчето. С класирания на първо място автор ще бъде сключен договор, от Общината ще му бъде осигурен и материал – гилзи, предоставени от Министерството на отбраната, останали след изработването на паметника на Емил Димитров.

Фигурите ще бъдат експонирани на мястото на оригиналните, които са откраднати през 1996 г., но извършителят остава неразкрит. Липсват и данни в архивите на Община Плевен, Регионалния исторически музей и Държавния архив кой е авторът. Във фонда на РИМ Плевен обаче се пази снимка на скулптурната композиция на фотографа Любомир Бенковски, която ще послужи за изработване на проектите от поканените художници.

След дарената на Плевен от скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика композиция с жабките, която е препратка към друго любимо място на плевенчани – фонтана с жабките, фигурите на сърничката и еленчето ще са вторият възстановен символ на града ни от близкото минало.

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

На събитието ще бъде представен новия продукт в портфолиото на Semmelrock - система линейни отводнители SemDrain

Обновени площад и парк ще има в село Брестовица

Обновени площад и парк ще има в село Брестовица

Жителите ще разполагат с лятно кино, алея за любознателни, пътека за усещания, скачащ фонтан и гигантски шах