Магазин IKEA във Виена с многофункционална мрежова структура

125

В лицето на ALUKÖNIGSTAHL архитектите от Querkraft имаха на своя страна партньор, който предостави експертни съвети по отношение на фасадните технологии и противопожарната защита и осигури висококачествена гама продукти под формата на алуминиеви системи Schüco и стоманени системи Jansen


В търговския район близо до гара Вестбанхоф във Виена магазинът на ИКЕА от ново поколение с площ от 30 000 кв. м веднага привлича погледа със своята подобна на решетка фасада.

Общо 160 дървета растат в и около сградата в саксии с височина до 1,90 м. Благодарение на концепцията за озеленяване първият Сити център ИКЕА напредва, за да се превърне в първата сграда в историята, която постига платинено ниво в системата за сертифициране GREENPASS. Новата сграда постига и най-високата оценка "Excellent" в системата за сертифициране на сгради BREEAM. Ефектът на зелената концепция върху климата в града може да бъде измерен и количествено - според компютърните симулации дърветата намаляват температурата на въздуха около сградата с до 1,5 °C в горещите дни.

За разнообразната фасада на сградата е избрана сертифицираната по Cradle to Cradle Silver система Schüco FWS 50.SI. Във фасадата има интегрирани елементи от системата за прозорци и врати Schüco AWS 75.SI+. Поразителни са размерите на прозорците от предната страна, които образуват витрините на магазина. Всеки от тях е широк 8 м и висок 3 м и се състои само от три стъклени панела. Широките едва 50 мм профили на системата Schüco FWS 50 образуват едва забележима преграда между тях. В зоната на обособения хостел „Joe&Joe“ на горните етажи стъклените повърхности са разделени на по-малки участъци.  

Освен алуминиеви системи архитектите интегрират и стоманена фасада с панорамни елементи от типа Jansen VISS Fire TVS EI60, която осигурява 60-минутна пожароустойчивост около атриума. Стоманените противопожарни врати Janisol 2 EI30 и Janisol C4 EI60 също спомагат за по-високата безопасност на посетителите.

Стъкленият покрив над атриума е важен за отвеждането на дима от сградата. Тук архитектите избират системата Schüco AOC 50 ST с подконструкция от правоъгълни стоманени тръби. В нея са интегрирани два отваряеми шлюза за отвеждане на дима и топлината, които се задействат автоматично в случай на пожар.

Подробна информация за системните решения на Schüco и Jansen можете да получите, като се свържете с фирма „Алукьонигщал“, която е лицензиран представител за България.

ОЩЕ НОВИНИ

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ

Камарата на архитектите въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите въвежда електронни административни услуги до края на годината

Информацията беше оповестена на заседание на Управителния съвет на 26 април

Кметът на Варна даде съгласието си за ремонт на пространството за култура в бившите барутни погреби ReBonkers

Кметът на Варна даде съгласието си за ремонт на пространството за култура в бившите барутни погреби ReBonkers

То се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгради с културно значение