Министърът на регионалното развитие: Неподходяща фракция с глина е положена под жълтите павета

142

200 000 лв. ще е глобата за фирма „Трейс груп холд“, ако се потвърди, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве, стана ясно в събота


Снимка: МРРБ

За БНТ министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков показа в какво се крие проблема с жълтите павета в София. Сипвайки вода в колба с проба от пясъка, поставен под паветата при тяхното пререждане, се оказа, че водата не може да премине през него, което означава, че е с неподходяща фракция. Арх. Шишков представи и снимка на земната основа, чийто червен цвят означава, че тя съдържа глина, която е неподходящ материал и допълнително затруднява процеса на просмукване на водата.

Снимка: МРРБ

Междувременно кметът на София заяви, че 200 000 лв. ще е глобата за фирма „Трейс груп холд“, ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве. Видео разпространи в събота mysofia.bg. „През октомври миналата година вече наложих санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата. Налагането на максималния размер на санкцията е задължително при повторно нарушение, след като през есента поисках от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София. Всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната вече са свалени. По мое разпореждане те се преглеждат и беше извършена проверка на място. Освен това ще подадем и сигнал до СДВР за изясняване на всички факти. Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици. Налагам санкциите за увреждане на културна ценност по Закона за устройство и застрояване на Столична община. Това е така нареченият Закон за София, в който успяхме да защитим санкции за увреждане на културното наследство, които са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата“, казва кметът на своята Фейсбук страница, без да коментира проблема с технологията за пренареждане на паветата.  

Снимка: MySofia

Още не можем да кажем, че има ясно финализирани данни от взетите две проби от ремонтираната столична улица „Граф Игнатиев“, каза още регионалният министър и показа снимка на взетите ядки от настилката. В участъка на кръстовището на улиците „Граф Игнатиев“ и „Иван Шишман“ ще има проблем - бетон очевидно няма, обясни той.  Проверките са налагат, тъй като МРРБ е министерството, през което минават парите от финансиралата проекта Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. „След като те си поискаха парите, ние сме длъжни да направим проверката, за да им ги дадем. Направените от Научно-изследователския строителен институт проби ще бъдат дадени на кмета на София. Правим така, че ремонтът да може да бъде завършен качествено и навреме“, заяви министър Шишков.  

Снимка: МРРБ

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха новия парк на Хасково на мястото на някогашните казарми

Откриха новия парк на Хасково на мястото на някогашните казарми

Той носи името „Десети пехотен родопски полк“ и е изграден върху близо 50 декара занемарени терени

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

Уебинар на "Винербергер" разглежда актуалната тема за правилното отвеждане на водите в градска среда

На събитието ще бъде представен новия продукт в портфолиото на Semmelrock - система линейни отводнители SemDrain