Министърът на спорта: Успешно реализирахме програмата за спортната инфраструктура

289

Близо 10 милиона лева са разпределени за над 20 обекта, сред които за ремонт на 3 стадиона, лекоатлетически писти, спортни площадки, игрища, атракционен парк и две многофункционални спортни зали


Снимка: ММС

Реализирахме Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. С бюджета й от 10 милиона лева ще бъдат ремонтирани и построени над 20 обекта. Ще се обновят 3 стадиона в страната – в Аксаково, Ботевград и Джебел, две лекоатлетически писти – в Стара Загора и Брезник, зала за лека атлетика в Пловдив, ще се изградят спортни площадки – в Кърджали и с. Краище, ще се реновират градският спортен комплекс в Свиленград, футболни игрища, ще се построят многофункционални спортни зали в Троян и в Бургас, както и атракционен парк за екстремни спортове в Ямбол. Нов покрит тенис корт ще се изгради в Радомир.

Сред основните приоритети за екипа на министър Димитър Илиев бе осигуряването на финансиране за обновяване на спортна инфраструктура в България. Основният инструмент за реализирането на тази цел бе Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, одобрена с протоколно решение на Министерския съвет от 18 октомври 2023 г.

В този контекст бе обявена процедура за кандидатстване за финансиране по програмата до 30 ноември 2023 г. Интересът бе огромен и в ММС постъпиха 36 проектни предложения за двойно повече средства от заложените 10 милиона лева в бюджета на програмата. Комисия във ведомството одобри над 20 от проектите, чието общо финансиране е за близо 10 милиона лева. Използваната методика при оценяването бе базирана на критерии като брой спортуващи деца, брой училища, университети и спортни клубове в съответния регион с цел ефективно и целесъобразно разходване на определения публичен ресурс за ремонтирането на спортни обекти и изграждането на нови.

„С програмата за споделено финансиране се постига сериозност и ангажираност от страна на получателите на средствата, за да бъдат положени необходимите усилия за постигане на крайния резултат – например нова зала, ремонтиране на стадион или спортна площадка“, коментира министър Илиев.

В рамките на мандата си министърът на младежта и спорта и екипът му посетиха редица областни градове и при срещи с представители на спортни клубове бяха представени възможностите за финансиране по линия на програмата за спортната инфраструктура.

Дейностите по изпълнението на проектите, финансирани по програмата, трябва да приключат до 30 юни 2025 г. Както списъците на проектите, така и целият процес по набиране и класиране на проектните предложения от публикуване на обявата за стартиране на националната програма, предоставянето на разяснение и оповестяването на резултатите са публично достъпни тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Пожар беше потушен тази сутрин в Къщата на Гешов в столицата

Заради съдебни спорове и неизпълнение на предписания за временна защита сградата в центъра на града със статут на недвижима културна ценност продължава да се руши

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

В Хасково са обновени възрожденските къща-музей Кирковото училище и Шишмановата къща

Дейностите станаха възможни благодарение на проект REVITA / РЕВИТА, финансиран от Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Клубът на младия архитект във Варна организира Pop-up базар "Бетонови емоции"

Той ще покаже възможностите, които бетонът предоставя извън строителството на сгради

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Стартира изграждането на едно от най-модерните хидротехнологични съоръжения по Черноморието

Това е новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“ с инвестиция за 22 милиона лева

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Работата е част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, който включва и Крепостта Гюргево