МРРБ и КСБ обединяват усилия за промени в нормативната уредба в строителството

60

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков се срещна с ръководството на Камарата на строителите в България


Снимка: МРРБ

По време на срещата представителите на камарата изразиха благодарност към архитект Шишков за бързата и качествена работа за изработване на методиката за индексация в строителството след една година „мъка“. Следващата важна стъпка е да се изработят указания за прилагането на тази методика, стана ясно в хода на разговора, като от бранша поискаха ясен регламент, определен от регионалното министерство и бяха категорични, че са готови на диалог и съвместни усилия. Министър Шишков предложи указанията за прилагането на методиката да бъдат изработени съвместно между експерти на МРРБ, Министерство на финансите и КСБ.  

Около необходимостта от узаконяване на незаконните строителни дейности, открити на магистрала „Хемус“ и някои язовири в страната се обединиха още от КСБ и ръководството на МРРБ. В този контекст министерството вече публикува за обществено обсъждане и промени в Закона за устройство на територията. Предстои одобряването и публикуването и на измененията в Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

За съвместни усилия в посока промяна на нормативната уредба, свързана с договорите за текущ и основен ремонт призова министърът и изтъкна необходимостта от това. „Искам да сложа ред и малко да либерализираме нещата, свързани с договорите за ТРП“, обясни архитект Шишков и добави, че в момента законодателството е това, което създава проблем. Технологиите напредват, а законът е на едно място, затова е необходимо законът да бъде свързан с новите технологии, за да може да работи, не да пречи на технологиите, посочи регионалният министър. Според него строителството като начин на изпълнение е изпреварило законодателството и именно това трябва да се промени. От КСБ изразиха готовност за предоставяне на експертиза по отношение промени в нормативната база.

По време на днешната среща бе обсъден и въпросът с предстоящата програма за енергийно обновяване на жилищния фонд и обществени сгради. Министърът запозна с детайли по програмата представителите на строителния бранш и отново подчерта, че насоките за кандидатстване по процедурата вече са публикувани за обществено обсъждане.  

В края на разговора архитект Шишков и ръководството на КСБ се договориха следващата седмица да проведат отново съвместна среща, на която да продължи обсъждането на редица въпроси, отнасящи се за строителния бранш. 

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции