На финален етап е ремонтът на над 33 км от Айтоския проход

57

Той е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“


На финален етап е рехабилитацията на над 33 км от Айтоския проход - път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна. Инвестицията е за над 24,2 млн. лв. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. За по-бързото му реализиране трасето е разделено на два лота - 29 и 30. 

В лот 29 е 16,749 км отсечка, от км 49+184 до км 65+933, в областите Бургас и Варна. Началото на участъка е от моста над язовир „Цонево“ при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, недалеч от с. Вишна в област Бургас.  

До момента на лот 29 е изпълнена по-голямата част от предвидените строителни дейности. В участъка от 49-ти до 63-ти км приключват асфалтовите работи, както и монтажът на ограничителните системи /мантинели/ и пътните знаци. Предстои полагане на хоризонталната маркировка. Основно ремонтирани са 6 моста, сред които са съоръженията над яз. „Цонево“, над р. Камчия и р. Гермето. Изпълнени са 5 броя нови укрепителни стени. При 56-ти км са укрепени скатовете преди и след тунела в близост до с. Билка. Работи се по уширяване на тунелния профил на съоръжението и укрепването му, след това ще бъдат изпълнени пътните и асфалтовите работи в тунела. Срокът за завършване на ремонтно-възстановителните работи на лот 29 е до края на ноември т. г.  

Третокласното трасе осигурява транспортните комуникации на Провадия, на Девня и Варна, на Нови пазар и Шумен с Айтос, Карнобат и Бургас и преминава през населените места с. Добромир и с. Билка. 

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 29 е „ИСА 2000“ EООД. Стойността на договора е 13 862 109.24 лв. с ДДС. Надзорът осъществява „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е за 297 524,17 лв. с ДДС. Авторският надзор е на Обединение „Сивет ЗТИ“, с участници: „3TI Проджети интенерия интеграта“ СпА и „СивЕн Дизайн Сървисис“ ООД. Стойността на техния договор е 3840 лв. с ДДС.   

Участъкът в лот 30, с дължина 16,816 км, започва в близост до с. Вишна (км 65+933) и завършва малко преди кръстовището с третокласния път III-2085 Руен - Просеник (км 82+749). На лот 30 е възстановено пътното тяло чрез изпълнение на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност, положена е нова асфалтова настилка в целия участък, възстановени са банкетите и откосите. За осигуряване на оптимално отводняване са изградени нови облицовани окопи и бетонови бордюри, почистени са съществуващите и са направени нови водостоци, изградени и ремонтирани са 17 бр. укрепителни стени.  Рехабилитирани са 3 моста в участъка - над р. Казан дере, над Сазла дере и над р. Ябълчевска. На големите съоръжения е възстановено бетоновото покритие на армировката, положена е нова хидроизолация, където е необходимо е извършено уширение на габарита, положена е нова пътна основа, хидроизолация и нова асфалтобетонова настилка, монтирани са нови фуги, тротоарни блокове, предпазна ограда и др.  В момента се изпълняват довършителни работи по изграждане на селскостопански пътища, полагане на хоризонтална маркировка и пътни знаци. Предстои да бъде издадено Разрешението за ползване.  

Строително-монтажните работи на лот 30 са възложени на „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на договора е 9 732 925.76 лв. с ДДС. Надзорът е на „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД. Техният договор е за 194 760 лв. с ДДС. Авторският надзор изпълнява Обединение „Сивет 3ТИ“, с участници „3ТИ Проджети интенерия интеграта“ СпА и „СивЕн Дизайн Сървисис“ ООД по договор за 3840 лв. с ДДС.

ОЩЕ НОВИНИ

АПИ предвижда основен ремонт на 22 км от пътя Рудозем - Смолян

АПИ предвижда основен ремонт на 22 км от пътя Рудозем - Смолян

Експерти и граждани обсъдиха Концепция за интегрирани териториални инвестиции във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“

Kърджали стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за неопасни отпадъци

Kърджали стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за неопасни отпадъци

В резултат ще бъдат рехабилитирани 1,49 хектара земя, която ще се използва за зелена площ

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

В него са и предложенията на гражданите от общественото обсъждане, както и тези на всички партии в Столичния общински съвет и независими общински съветници

Правителството одобри проект за промени в Закона за индустриалните паркове

Правителството одобри проект за промени в Закона за индустриалните паркове

Очакваните резултати от прилагането на акта включват създаване на по-­добри условия за инвестиции и за насърчаване на инвеститорите да извършват производствена дейност в тези зони

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Споразуменията бяха подписани преди дни в Министерството на регионалното развитие

Скоро се очаква да започне ремонт и благоустройство на пешеходно пространство по ул. "Димитър Благоев" в Бяла Слатина

Скоро се очаква да започне ремонт и благоустройство на пешеходно пространство по ул. "Димитър Благоев" в Бяла Слатина

Според Общината, с изпълнението на дейностите централната алея на града ще придобие по-красив, по-уютен и естетически издържан облик