СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Наближава благотворителният фестивал “OPEN BUZLUDZHA FEST”
 Facebook

Наближава благотворителният фестивал “OPEN BUZLUDZHA FEST”21.07.2021 / 11:36 - CityBuild.bg

Преди феста на конференция ще бъде представена концепция за ревитализация на сградата.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Фондация "Проект Бузлуджа", световни експерти, музиканти, социално ангажирани организации и доброволци се обединяват в две уникални събития за опазването на паметника. Стефан Вълдобрев, „Уикеда", Иван Шопов, Мила Роберт и десетки други музиканти ще вдигнат много шум на 23, 24 и 25 юли на поляната при Бузлуджа в подкрепа на българското културно наследство.

 

 

Благотворителният фестивал OPEN BUZLUDZHA FEST, организиран от фондация "Проект Бузлуджа", Bar Dak, Малин Миланов - Монти, с подкрепата на Община Казанлък, обещава да зарадва феновете на забавленията на открито с музика, изкуство, две сцени, игри и много забавления. 

 

 

В организацията на събитието под мотото "Музика за мозайка" се включват доброволци от цялата страна. Сред участниците са и редица благотворителни организации, които ще представят каузите си от сцената на фестивала. А като всяко приключение сред природата, ще има и палатков лагер. От град Казанлък до фестивалната поляна ще бъде организирана автобусна линия по време на събитието. Средствата от него ще бъдат използвани за паметника Бузлуджа, като настоящата цел е набирането на 64 000 лв. за опазване на мозайките. 

 

 

Непосредствено преди събитието, утре (22 юли) и вдругиден (23 юли) в Казанлък, ще се състои международна конференция: „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти". В конференцията ще се включат над 30 експерти от 8 държави. Тя ще бъде излъчена и онлайн през фейсбук и YouTube страниците на Проект Бузлуджа. 

 

 

На събитието в Исторически музей "Искра" на 22 юли ще бъдат обявени актуалните резултати от проектите за паметника Бузлуджа: „План за опазване и управление" и „Аварийно стабилизиране на мозайки", проведени от 2019 до 2021 г. Ще бъде представена концепция за ревитализация на сградата, като непосредствено след това екипът, разработил концепцията - проф. Уве Брюкнер от Atelier Brückner (Щутгарт), арх. Анна Неврокопска и арх. Добрин Цветков от E House Architects, ще представят визията си директно в пространствата на паметника. Др. Санийн Михелч ще разкаже за "Плана за устойчив туризъм" на Бузлуджа, а проф. Томас Данцл - за необходимите реставрационни мерки и работа по мозайките в паметника.

 

 

 

 

 

 

OPEN BUZLUDZHA FEST:

Билети: в платформата на Evedo, онлайн на EPAYGO; на касите на EasyPay в цялата страна

Събитие във Facebook; уебсайт

 

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Регистрация за участие: https://forms.gle/ZGV8VpNqFS63Tb6aA

Събитие във Facebook; уебсайт

 

Buzludzha Project Foundation

www.buzludzha-project.com

 

Междувременно вчера Министерството на културата направи следното уточнение: „На 19 юли се проведе заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа", направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство - НИНКН. Експертният съвет е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх „Бузлуджа", с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение" и с препоръки за допълване на режимите за опазване. Предложението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности все още не е получено от министъра на културата. Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра, по негова преценка."     

 

 
още от Новини

още от АРТ