НИНКН ще представи резултатите от Териториалната програма в Пловдив

296

Срещата ще се проведе на 19 май (петък) от 13.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“


Снимка: Дом на културата „Борис Христов“

Кое създава лицето, духа и идентичността на един град? Какво означава недвижимото културно наследство за развитието на един град? Как градската среда влияе върху хората и обществото? Има ли сблъсък между опазването недвижимото културно наследство и съвременните градски процеси? Може ли недвижимото културно наследство да бъде икономически ресурс с висока добавена стойност? Какво сме наследили и какво ще оставим в наследство?

Териториалната програма на НИНКН търси отговорите на тези въпроси, за да осигури на гражданите на Пловдив възможността да вземат информирани решения за развитието на града. Това е предизвикателството пред хората от XXI век, които формират градската среда за следващите поколения.

Пловдив притежава почти 800 паметника на културата. Още десетки единични сгради и ансамбли все още не са проучени и документирани. Заедно те правят града изключителен. Към образците от Античността и Средновековието, Възраждането и началото на XX век се добавят обекти от средата и втората половина на миналия век. Времето е отсяло ценното от нетрайното и тази обекти са станали характерна част от облика на града.

Задачата на екипа на НИНКН, ръководен от урбаниста Владимир Петров, бе да направи оценка на състоянието на недвижимото културно наследство, да идентифицира сградите с потенциал и принос към градската уникалност, да проучи, да картографира и да издири неизвестни досега архивни документи, свързани с обектите и с градоустройствената история на най-стария град в Европа.

За пръв път експертите на НИНКН – архитекти, археолози, културолози, историци и урбанисти, изследват визуалните коридори и историческите пейзажи в Пловдив. Без да бъдат класическа недвижима материална ценност, те свързват в едно цяло отделните елементи и създават градския интегритет – всъщност привлекателността на Пловдив.

Екипът е благодарен за съдействието на Общинския институт „Старинен Пловдив“, Община Пловдив, Община Пловдив – Район „Централен“, Дирекция "Регионален държавен архив", Регионалния археологически музей и Регионалния исторически музей в Пловдив.

Първата среща по представянето на програмата беше в карловския град Баня.

ОЩЕ НОВИНИ

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София