Нов жилищен квартал в Киев внася известен оптимизъм на фона на драматичните събития в Украйна

129

Целта на мащабния проект RYBALSKY е да съчетава естетика, функционалност, ергономичност и екологичност, като въплъщава идеята за комфортен живот близо до водата


Докато войната продължава вече втора година, в продължение на три десетилетия в Украйна се разгръща една по-дълбока културна революция – група украински архитекти използват архитектура, ориентирана към хората, като катализатор за ускоряване на трансформацията на обществото. Документалният филм „Архитектите на надеждата: Първите стъпки във възстановяването на Украйна“ (Великобритания, 2023) на режисьора Пол Томас показва как се е променил начинът на работа на украински архитекти и преподаватели по архитектура след началото на войната, как гледната точка се насочва към планове за възстановяване на цели градове и как студентите преосмислят професията с идеята за да бъдат полезни за обществото.

В контекста на това един мащабен проект продължава да се развива, внасяйки известен оптимизъм на фона на драматичните събития. В индустриалната зона на полуостров Рибалски се изгражда нов жилищен район, който логично продължава развитието на стария Подол с нискоетажни блокове и улична мрежа. Проектът включва изграждането на 9 сгради, като сгради №3, №5 и №9 са въведени в експлоатация, а строителството на сгради №1, №7 и №11 продължава. Част от сграда № 5 е заета от модерен учебен комплекс.

RYBALSKY е проектиран от архитектурните студиа Terra Project и Buro. В комплекса по брега на река Днепър вече е направен пешеходен булевард. Ще има алеи за разходки и колоездене, тревни площи и места за сядане, детски и спортни зони.

Всяка жилищна сграда ще разполага с паркинг на две нива – едното под земята, а второто  - на партера. Много жителите ще разполагат с гледка към Днепър от прозорците на апартаментите си.

На приземните етажи ще има магазини, центрове за услуги, кафенета, ресторанти и салони за красота. На втория и третия етаж на част от сградите ще бъдат разположени офиси.

До RYBALSKY се намира най-големият спортен комплекс в Украйна с плувни басейни, зали за различни спортове и уроци, тенис кортове. В самия комплекс се монтират открити детски и спортни площадки и парково обзавеждане.

Жителите на RYBALSKY ще могат да използват услугите на архитектурно студио K5, фирма за нотариални услуги, пощенски клон и други. Комплексът ще разполага с аптеки, медицински клиники, ветеринарен кабинет, както и зала, която ще функционира като галерия и творческо пространство за лекции, семинари, конференции и майсторски класове.

Инвеститорите ще реконструират част от пространството около река Днепър и ще организират там обществено пространство за разходки, спорт и отдих. Обновената дига ще бъде отворена за всички.

Отделно от това на територията на RYBALSKY в момента се изгражда канал, който ще бъде свързан с реката с тунел. Ще бъде създадено пространство близо до водата - с кафенета и ресторанти, като стълбите към водата ще бъдат под формата на амфитеатър.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница