Нов живот за старото обзавеждане

462

В апартамент RPS в София е създадена модерна интерпретация с контрастиращи цветни тъкани и материали, вдъхновена от фламандските интериори


„Апартаментът в затворен комплекс в полите на Витоша ни предизвика с множество задачи. Използването на рециклирани материали или технологии, подпомагащи ефективната употреба на природни ресурси, не е единственият начин, по който може да допринесем за опазването на околната среда, създавайки дизайна на един нов апартамент. Основна цел в проект RPS бе да пренесем част от предишното обзавеждане на клиента, като вдъхнем нов живот и в същото време го слеем хармонично в една модерна интерпретация, вдъхновена от фламандските интериори“, казват авторите на проекта от студио RecycleArch.

Към кухнята е добавен функционален остров, който да позволи по-свободна комуникация между домакините и гостите. В него е преместена мивката и е допълнен с охладител за вино и винен стелаж.

За да се оползотвори по-добре площта на апартамента, са направени няколко промени по първоначалното разпределение, като главната спалня е разширена за сметка на ненужен коридор, а входът е преместен от страната на дневната, което е дало възможност за обособяване на отделен дрешник пред банята и широк гардероб във входното антре.

Друг специфичен момент от разпределението е една от детските стаи, която ще обитават две момичета в тийнейджърска възраст, търсещи самостоятелност. Необходимо е било да се предвидят две отделни легла с обособено място за работа, които същевременно да отговарят на изисквания за ергономичност. За по-изразено визуално отделяне е изградена и етажерка, а процепите са съобразени така, че да пропускат достатъчно количество светлина във вътрешността на стаята.  

В дневната и спалните са комбинирани различни по вид осветителни тела, а в баните и коридора са предвидени датчици за движение, които не позволяват на обитателите да оставят осветлението включено за по-дълго от необходимото. Ключ карта до входната врата на апартамента дава възможност електрическото захранване да се изключи централно при напускане на всички обитатели за по-дълго време с изключение на уредите, които се нуждаят от постоянен ток като хладилник и бойлер. Всички смесители и тоалетни в трите бани са с вградени технологии за пестене на вода, което допринася за ефективното използване на природни ресурси, към което се стреми студиото.   

ОЩЕ НОВИНИ

Шоурум, магазин за работно облекло, предпазни средства и други

Шоурум, магазин за работно облекло, предпазни средства и други

Естеството на представените артикули предпоставя дизайн, тясно свързан с работната среда на клиентите

Цветове и релефи

Цветове и релефи

В интериора е постигната атмосфера със съвременно излъчване и внимание към детайла

CLUB HOUSЕ - класически дизайн с модерен привкус

CLUB HOUSЕ - класически дизайн с модерен привкус

Интериорът в столичен апартамент намира баланса помежду им

Напредва изграждането на хотел близо до площад "Гарибалди" в София

Напредва изграждането на хотел близо до площад "Гарибалди" в София

Проектът е пpoдължeниe нa дизaйнepcĸия xoтeл Ѕеnѕе със собственик Гeopги Чoпeв чpeз дpyжecтвoтo му "Hyoмo" EOOД

НИНКН: Ремонтът на Театър "София" е незаконен

НИНКН: Ремонтът на Театър "София" е незаконен

„Чудесно е, че най-сетне очевидното е установено, само че интериорът на театъра вече е изтърбушен, а фасадата – изкъртена“, коментира независимият общински съветник Борис Бонев (обновена)

Европейският парламент обяви резултатите от международния архитектурен конкурс за обновяване на своята пленарна сграда

Европейският парламент обяви резултатите от международния архитектурен конкурс за обновяване на своята пленарна сграда

Първата награда за реконструкция на сградата в комплекс в центъра на Брюксел е за архитекти от две студиа от Дания и по едно от Франция, Нидерландия, Италия, Испания и Белгия