Нов живот за старото обзавеждане

475

В апартамент RPS в София е създадена модерна интерпретация с контрастиращи цветни тъкани и материали, вдъхновена от фламандските интериори


„Апартаментът в затворен комплекс в полите на Витоша ни предизвика с множество задачи. Използването на рециклирани материали или технологии, подпомагащи ефективната употреба на природни ресурси, не е единственият начин, по който може да допринесем за опазването на околната среда, създавайки дизайна на един нов апартамент. Основна цел в проект RPS бе да пренесем част от предишното обзавеждане на клиента, като вдъхнем нов живот и в същото време го слеем хармонично в една модерна интерпретация, вдъхновена от фламандските интериори“, казват авторите на проекта от студио RecycleArch.

Към кухнята е добавен функционален остров, който да позволи по-свободна комуникация между домакините и гостите. В него е преместена мивката и е допълнен с охладител за вино и винен стелаж.

За да се оползотвори по-добре площта на апартамента, са направени няколко промени по първоначалното разпределение, като главната спалня е разширена за сметка на ненужен коридор, а входът е преместен от страната на дневната, което е дало възможност за обособяване на отделен дрешник пред банята и широк гардероб във входното антре.

Друг специфичен момент от разпределението е една от детските стаи, която ще обитават две момичета в тийнейджърска възраст, търсещи самостоятелност. Необходимо е било да се предвидят две отделни легла с обособено място за работа, които същевременно да отговарят на изисквания за ергономичност. За по-изразено визуално отделяне е изградена и етажерка, а процепите са съобразени така, че да пропускат достатъчно количество светлина във вътрешността на стаята.  

В дневната и спалните са комбинирани различни по вид осветителни тела, а в баните и коридора са предвидени датчици за движение, които не позволяват на обитателите да оставят осветлението включено за по-дълго от необходимото. Ключ карта до входната врата на апартамента дава възможност електрическото захранване да се изключи централно при напускане на всички обитатели за по-дълго време с изключение на уредите, които се нуждаят от постоянен ток като хладилник и бойлер. Всички смесители и тоалетни в трите бани са с вградени технологии за пестене на вода, което допринася за ефективното използване на природни ресурси, към което се стреми студиото.   

ОЩЕ НОВИНИ

Коренна промяна – хотел „Елица“ в природен парк Витоша вече е 5-звезден Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa

Коренна промяна – хотел „Елица“ в природен парк Витоша вече е 5-звезден Luxury Chalet Elitsa Wellness & Spa

Съществуващата база е напълно преобразена, изградени са и няколко допълнителни структури

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

SIMPLE.ARCHITECTURE: Експресивна и семпла архитектура с проста геометрия

Опитваме се със стандартни форми да правим нестандартни пространства, които да стоят добре във времето, материалите да „подхранват“ идеята, а изпълнението да бъде достойно за материала, казва арх. Александър Йончев

Минималистична архитектура и интериор в лятна къща в Созопол

Минималистична архитектура и интериор в лятна къща в Созопол

Къщата в нюанси на бялото с гледка към морето създава светла и въздушна атмосфера и носи усещане за арт галерия

DIBLA DESIGN AWARDS 2022 е отворен за регистрация

DIBLA DESIGN AWARDS 2022 е отворен за регистрация

Голямата сцена очаква новите обществени и жилищни интериорни обекти

Студио ШкафА представя проект МАНХАТЪН

Студио ШкафА представя проект МАНХАТЪН

Пространството е функционално, с мъжко излъчване и интересна jungle баня

Къща с бункер 2 - "невидима" архитектура до и вътре в морето

Къща с бункер 2 - "невидима" архитектура до и вътре в морето

Експерименталният проект е съвкупност от две къщи - една вкопана в сушата и друга - разположена във водата, обединени около съществуващ бункер, като целта му е да съчетае архитектурата и вътрешното пространство с местния контекст