Новият ръководен екип на Министерството на културата представи своите приоритети

84

Един от тях е опазване и популяризиране на културно-историческото наследство


Снимка: Министерство на културата

Вчера министърът на културата Атанас Атанасов представи екипа и приоритетите в работата си на среща с медиите в Министерството на културата. Сред приоритетите и основните теми са достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво, както и опазването и популяризирането на културно-историческото наследство.

Зам.-министър проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов (на снимката горе вляво) представи ресора си. Той ще следи за осъществяваната политика на министерството в областта на материалното културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите. Сред задачите, които стоят пред екипа в тези области са промени в Закона за културното наследство (в контекст и с други закони), инициирането на Закон за архитектурата, на промени в неработещия сега Закон за меценатството. Зам.-министър Кадинов подчерта важността и на програмата за капиталови разходи, в която следва да намерят място всички обекти от национално значение.

Проф. д.а.н. арх. Бойко Кадинов е председател на фондация VIZAR. Той следва архитектура в Париж (BEAUX ARTS - UP1) и София (Университет по архитектура, строителство и геодезия). Има изложби, проекти и лекции в Лондон, Женева, Париж, Рим, Стокхолм, Тулуза, Брюксел, Москва, Лисабон, Барселона и др. Член е на Камарата на архитектите във Франция. Собственик е на Архитектурна агенция „Братя Кадинови".  
 
Арх. Кадинов е професор, доктор на архитектурните науки в катедра „Обществени сгради" при Архитектурния факултет на УАСГ. Автор е на книгите „Десет архитектурни заповеди", „Трансгресии в архитектурата", „Обществени сгради", „Архитектура и медии" и "Архитектурни скуларии". Той е независим експерт към наградите на Европейския съюз за съвременна архитектура „Mies van der Rohe", вицепрезидент е на COBATY 11-Женева и е член на Европейския културен парламент. Арх. Кадинов участва и в инициатива за създаване на виртуален музей за съвременна българска архитектура Archimus.

Зам.-министър Весела Кондакова ще ръководи и осъществява политиката на Министерството на културата, свързана със сценичните изкуства, училищата по изкуствата и по културата; авторското право и сродните му права, българското кино. Зам.-министър Юрий Вълковски ще отговаря за политиката на Министерството на културата в областта на нематериалното културно наследство, международните и регионални дейности, библиотеките, читалищата, любителското творчество. Министър Атанасов заяви, че е изключително важно да бъде изработена национална Стратегия за развитието на българската култура, каквато е заложена в Закона за закрила и развитие на културата. Запис от срещата с медиите можете да видите тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

Шестима инвеститори ще отварят предприятия в Бургас

По първоначални заявки работните места, които ще открият, са над 600

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина за детската болница

Одобреният доклад на кмета дава ход на основното грантово финансиране за изграждане на болницата в интегрирания проект на Югоизточна България по регионално развитие

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

КАБ определи намесата като „архитектурен вандализъм“, поиска възстановяване на оригиналния вид на сградата, както и тя да получи статут на недвижима културна ценност

Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

Представиха идеен проект на Детска болница в Бургас

Предвижда се да бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите – с използване на част от покривните, вътрешните пространства и терасите, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми

Нова сграда на детска градина откриха в квартал “Сеславци” в София

Нова сграда на детска градина откриха в квартал “Сеславци” в София

Детското заведение се намира на ул. „Мургаш“ 3 до парка на квартала