От 100 обекта в София 90 имат проблеми с архитектурното осветление

5149
Очакваме от Столична община решение на проблема, каза председателят на Сдружение „Историческа пробуда” Николай Маринов.

В петък сдружението започна тридневна акция „История на светло" в София за изготвяне на регистър на неработещото, частично работещо или неефективно архитектурно осветление на емблематични градски пространства, като площади, градини, паркове, паметници и фасади на сгради - паметници на културата. Днес сдружението внесе в деловодството на Столична община под формата на жалба до кмета Йорданка Фандъкова точно описание на неработещото архитектурно осветление и неговото местонахождение (виж пълния регистър в края на материала - бел. ред.) - за предприемане на бързи мерки по отстраняване на нередностите. 

 

Екипът на сдружение „Историческа пробуда" се състои от десетина млади хора на възраст от 18 до 28 години, повечето от които са завършили „Международни отношения", като някои от тях са още студенти. Обединява ги това, че ценят своята история и култура и биха искали паметниците, свързани с тях, да останат наследство и за бъдещите поколения. Сдружението си поставя за основна цел набирането на средства за реставрацията и реконструкцията на различни паметници, които имат историческо, културно и археологическо значение.

 

Председателят на Сдружение „"Историческа пробуда" Николай Маринов (отляво). Снимка: Сдружение „Историческа пробуда”.

 

Колко обекта включва списъкът, който изготвихте и при колко от тях има проблеми с архитектурното осветление?

 

Списъкът включва 100 обекта, като 30 от тях са градски пространства - площади, градини, улици и паркове, 20 са паметници и 40 - фасади на сгради. От тези 100 обекта 90 имат проблеми в различна степен с осветлението - някъде са минимални, някъде - по-мащабни, като 10 обекта са с безупречно осветление. Сред тях са храм-паметникът „Александър Невски", паметникът на Цар Освободител и сградата на Народното събрание.

 

Задължението за поддръжката на осветлението на тези обекти е на Столична община, така ли?

 

Не на всички обекти задължението е на Столична община, но поне там, където осветителните тела са на стълбове за улично осветление, със сигурност би трябвало да е от нейната компетенция.

 

Очаквате ли отговор от страна на общината?

 

Естествено, че очакваме отговор, но по-скоро очакваме действия - да има резултати. Отбелязали сме в жалбата, че на 10 февруари отново ще направим тази обиколка, за да проверим какво е свършено по нашия сигнал.      

 

10 февруари не е ли кратък срок?

 

Не мисля, че един месец е кратък срок за отстраняване на тези нередности, защото става дума  за подмяната на крушки на прожектори - до няколко на обект. Всички тези обекти вече са с изградено архитектурно осветление, което обаче не се поддържа. Има само три обекта, които са с липсващо архитектурно осветление: това са Лъвов мост, паметникът на Христо Смирненски и Братската могила в Борисовата градина.

 

 

 

 

Ако осветлението не бъде възстановено до 10 февруари, какво ще предприемете?

 

Нашите правомощия се ограничават до там да даваме публичност на проблема и да сигнализираме компетентните органи. Дори и да имаме финансовите средства, ние не сме оторизирани да сменяме осветителни тела по тези обекти.

 

Ако нещата частично се подобрят, или ако, както казахте, срокът се окаже кратък за отстраняване на този проблем, тогава ще проявим малко търпение. Но ако няма никаква реакция от страна на общината, тогава ще пуснем нова жалба и ще проведем нова инициатива.

 

Знаем, че предстои конкурс за избор на оператор за уличното осветление в София и е възможно от тази гледна точка да има забавяне, но, от друга страна, може да стане обратното - да има по-бърза реакция. Иначе, ако говорим за уличното осветление, в рамките на нашата акция, вървейки по улиците на столицата, установихме, че този проблем е доста по-значителен и по-голям от проблема с архитектурното и художествено осветление.

 

Първият по-мащабен проект на сдружението е реставрацията на средновековната каменна църква „Свети Георги" в мездренското село Люти брод  в Искърското дефиле. Там подменихте покривната конструкция и извършихте укрепителни дейности по зидовете...

 

Да, този проект всъщност беше двигателят да се създаде нашето сдружение. Състоянието на църквата преди реконструкцията беше трагично.

 

Каменната църква „Свети Георги" се намира в подножието на Врачанския Балкан до природния скален феномен Ритлите.

 

Според експертите, църквата е била част от старобългарската крепост Коритен град.  

 

Размерите на църквата са 11,30 на 9,15 м, като тя е била разчленена на три, с три кораба и три полукръгли абсиди, засводени от общия двускатен покрив. 

 

Имотът, върху който се намира архитектурният паметник от Средновековието, е собственост на Черепишкия манастир. 

 

Момент от реконструкцията

 

Църквата "Св. Георги" след реконструкцията

 

Част от материалите са дарение на фирми

 

 

 

Другите реализирани дейности в село Люти брод в рамките на проекта са почистване на базиликата в праисторическо и средновековно селище Коритен град и поставяне на информационни табла.

 

 

 

 

 

 

Тази година планирате реставрация на стенописите в църквата „Свети Георги", както и обновяване на околното пространство около храма...

 

В цялото селище Коритен град има доста потенциал и нашата цел е да се разчисти околното пространство и да се изградят път, алеи, да се оформят места за почивка и да се направи архитектурно осветление на храма. Отделно вътре предстои реставрацията на стенописите, които са от 12 век. За съжаление, много малка част от тях са останали.

 

 

Остава ли идеята следващият ви проект да е осигуряване на архитектурно осветление на скалните формирования Ритлите?

 

Да, остава като идея и се надяваме в най-скоро време да го реализираме. В рамките на проекта се предвижда да бъдат поставени мощни прожектори, които да осветят скалите през река Искър. Ритлите са част от Коритен град и са съвсем близо до средновековното църква и до голямата базилика.

 

„Ритлите" са варовикови скални образувания, намиращи се в северния край на Искърския пролом край село Люти брод. Най-ясно откроени са четири успоредни отвесни скални стени на левия бряг на Искър, който е част от склона на Врачанската планина. „Ритлите" са се образували преди около 120 милиона години. Предполага се, че скалите са се отложили, докато тези територии са били покрити от море. По късно, при нагъването на Алпо-Хималайската планинска верига са се образували „Ритлите" в днешния им вид. Скалите достигат на места до 80 метра над нивото на реката. Дебелината им варира от 3 до 7 метра, а дължината - между 200 и 400 метра.

 

Интервю на Ема Димитрова

Снимки: Сдружение „Историческа пробуда”

 

* * *

Регистър на неизправното архитектурно осветление на територията на Столична община

 

1. Частично работещо и неработещо осветление на емблематични градски пространства като улици, площади, паркове и градини.

 

Значителна част от старинните осветителни тела по бул. Витоша не работят или свети само 1-та от 2-те крушки.

 

Част от старинните осветителни тела по ул. Солунска между ул. Христо Белчев и пл. Славейков не работят или свети само 1-та от 2-те крушки.

 

На старинните осветителните тела в градинката на ъгъла на ул. Солунска и ул. Хр. Белчев свети 1-та от 2-те крушки.

 

Част от старинните осветителни тела на пл. Св. Неделя не работят или свети само 1-та от 2-те крушки и не работи нито едно тяло на частта през бул. Витоша между бул. Стамболийски, ул. Св. София до ул. Позитано, включително и телата по ул. Позитано до входа на Съдебната палата от ул. Позитано, както и от хотел Рила до бул. Витоша по ул. Позитано свети 1 от 2 крушки.

 

Част от старинните осветителни тела на пл. Славейков не работят или свети само 1-та от 2-те крушки.

 

Малка част от старинните осветителни тела по ул.Съборна в началото от към пл.Св.Неделя не работят или свети само 1-та от 2-те крушки.

 

Високото осветително тяло в градинката пред хотел Рила до тоалетната не свети.

 

Част от старинните осветителни тела на пл. Бански не работят или свети само 1-та от 2-те крушки.

 

Малка част от старинните осветителни тела в Градската градина при Народния театър не работят и най вече прожекторите, осветяващи архитектурно дърветата в зелен цвят, също така и част от лампите в градинката на мястото на мавзолея.

 

Част от старинните осветителни тела в Градината около Националната художествена галерия не работят и най-вече прожекторите, осветяващи архитектурно дърветата в зелен цвят.

 

Голяма част от осветителни тела в Градината около църквата Св.Седмочисленици липсват, а други са изгорели и не светят. Градинката е почти с изцяло липсващо осветление.

 

Част от старинните осветителни тела в Градинката Кристал и най вече прожекторите, осветяващи архитектурно дърветата в зелен цвят не работят.

 

Голяма част от осветителни тела в Градината около паметника на Патриарх Евтимий до бившия нотариат липсват, а други са изгорели и не светят. Градинката е почти с изцяло липсващо осветление. Също така не светят и 4-те прожектора, осветяващи площада и дърветата в зелен цвят.

 

Част от старинните осветителни тела в Градината при паметника на Св. Климент Охридски до Народното събрание не работят.

 

Част от осветителни тела в Градината при Народната библиотека не работят.

 

Част от осветителни тела в Докторската градина не работят.

 

Част от осветителни тела в Княжевската градина около паметника на Съветската армия не работят.

 

Част от осветлението в парка Заимов не работи.

 

Голяма част от осветлението в Борисовата градина не работи. Най-вече старинните осветителни тела при централния вход от пл. Орлов мост покрай езерото Ариана до входа от към сектор Г на стадион Васил Левски, както и около стадиона. Също така и част от прожектори, осветяващи входа на Борисовата градина при Орлов мост до езерото Ариана.

 

Малка част от старинните осветителни тела около езерото с лилиите в Борисовата градина не светят.

 

Голяма част от Южния парк не свети.

 

Целият Западен парк не свети.

 

Не светят и 2-та прожектора, осветяващи площада пред централния вход на Президентството, разположени на стълбове за улично осветление пред входа на Националния археологически музей.

 

Не работи нито една от 12-те старинни тела на пл. Журналист.

 

Част от осветителните тела и архитектурното осветление на паметника при минералните чешми пред Сметна палата не работят.

 

Не свети осветлението на пл. Възраждане-градинката до кафе М Стейшън, осветлението до паметника.

 

Голяма част от осветлението около НДК не работи.

 

В пространството пред Двореца на децата не свети нито една лампа.

 

Половината от парка Св. Св. Петър и Павел не свети от към църквата.

 

Цялата общинска градина Св. Троица не свети.

 

Част от осветлението по пешеходната зона на ул. Пиротска е неизправно.

 

2. Частично работещо и неработещо архитектурно осветление на паметници на културата и обекти на културното и историческо наследство.

 

Не свети нито един прожектор на паметника пред Централна ж.п.гара заедно с целия площад и куполите около нея, включително и подлеза.

 

Не свети нито един прожектор на статуята на Света София.

 

Не работят част от прожекторите на паметника на Св.Климент Охридски в градинката до Народното събрание.

 

Не работят част от прожекторите на Паметника на Съветската армия в Княжевската градина.

 

Не работят част от прожекторите на паметника Васил Левски.

 

Не работят прожекторите на Руски паметник.

 

Не свети прожектора на паметника на Христо Ботев на пл. Възраждане.

 

Малка част от прожекторите на Военните паметници в градинката до Народното събрание не светят.

 

Малка част от осветлението на гроба на Иван Вазов не свети.

 

Малка част от осветлението на Докторски паметник.

 

Малка части от осветителните тела на Паметника на незнайния воин.

 

Части от осветителните тела на Паметника на Опълчението на пл.Св. Александър Невски.

 

Единия прожектор, осветяващ главата на Стефан Стамболов в градинката Кристал не работи.

 

Част от осветлението на Орлов мост не работи (сега в ремонт).

 

3. Частично работещо и неработещо архитектурно осветление на фасади на сгради  паметници на културата и емблематични за гр.София.

 

(Моля да се има предвид, че са описани сгради с архитектурно осветление, за които не е ясно дали се поддържат от оператора на уличното осветление в Столична община или от съответната администрация, собственик на сградата, но на повечето от тях фасадното осветление е поставено на стълбовете за улично осветление и би следвало то да се поддържа от оператора на уличното осветление на гр. София)

 

Голяма част от прожекторите, осветяващи фасадата и куполите на Националния Археологически музей, не светят. Прожекторите са поставени на два стълба за улично осветление пред входа на музея.

 

Част от прожекторите, осветяващи фасадите и покривите на Народния театър "Иван Вазов", не светят. Прожекторите са поставени на стълбове за улично осветление около сградата и по фасадата.

 

Голяма част от прожекторите, осветяващи фасадата и куполите на Софийския университет "Св.Климент Охридски", не светят, както и скулптурите на Евлоги и Христо Георгиеви пред централния вход. Прожекторите са поставени на стълбове за улично осветление на кръстовището на бул .Васил Левски и Цар Освободител, както и по самите булеварди и фасадата на сградата.

 

Част от прожекторите, осветяващи Софийската библиотека, не светят. Те са поставени по фасадата на сградата, както и на стълбове за улично осветление.

 

Нарушено архитектурно осветление има на всички религиозни обекти на територията на Столична община, като най-ярки примери са църквите Св.Седмочисленици, Св.Георги, Руската църква, Ротондата Св.Георги, Св.Св.Кирил и Методий, Св.Неделя, Св.София, Св.Св.Петър и Павел, Св.Николай Софийски, Св.Тройца, както и Джамията Баня Башъ и Софийската синагога. Там прожекторите са поставени предимно на стълбове за улично осветление, но има и такива по самите фасади. Половината от църквите Св. Св. Петър и Павел и Св. Николай Софийски не светят, част от църквите Св.Неделя, Св.Георги, Руската църква, Св.София и Св.Св.Кирил и Методий не светят, а изцяло в мрак са Ротондата Св.Георги и Св.Тройца на бул.Константин Величков.

 

Нито един прожектор не работи от тези, осветяващи фасадата на НДК, както и част от архитектурното осветление на моста между НДК и хотел Хилтън не работи.

 

Част от фасадите с нарушено осветление са Президентството, Министерски съвет, Народното събрание-бивш Партиен дом, Съдебна палата, Национална художествена галерия, Национална библиотека, Национална опера и балет, Министерство на земеделието и храните, Министерство на отбраната, Централен военен клуб, Централни хали, Централна баня, Гробницата на княз Александър 1.

 

4. Паметници с липсващо архитектурно осветление.

 

Лъвов мост.

Братска могила в Борисовата градина.

Паметника на Христо Смирненски.

 

5. Паметници с нарушена конструкция и липсващи елементи.

 

Лъвов мост.

Братска могила в Борисовата градина.

Паметника Васил Левски.

Паметника на Цар Освободител.

Паметника на Съветската армия.

Моста със скулптурите пред строителния техникум Христо Ботев.