СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обявиха конкурс за проектиране на арктически хотел в Лапландия
 Facebook

Обявиха конкурс за проектиране на арктически хотел в Лапландия16.04.2021 / 12:24 - CityBuild.bg

Предизвикателството е да се създаде място, където може да се усети автентичният Север, зачитайки неговата изолация и магия.

 

 

Столица на финландската Лапландия, Рованиеми е един от малкото градове в света, разположени на няколко километра от Полярния кръг. Това е място със сняг, северни елени и шейни, както и дом на танцуващите светлини, които блестят в небето през студените зимни нощи - Aurora Borealis. Домът на Дядо Коледа - скандинавският мит, завладял света чрез приказки и фолклор, град Рованиеми е бил смятан за недостъпен и отдалечен през по-голямата част от историята си. До миналия век, когато се превърна в дестинация за посетители и туристи, които искат да усетят магията му и да видят очарователното Северно сияние.

 

 

Днес са необходими нови модели на гостоприемство, за да се защити отдалечената идентичност на тази земя. А тя се характеризира с примитивна красота и хармония, недостъпност и отсъствие на хора.

 

 

Как да се направи това място достъпно, след като недостъпността е ключова част от неговия чар? Какви съоръжения за настаняване могат да съчетаят гостоприемството и непокътнатата природа? Това е предизвикателството на Arctic Hotel - конкурсът, организиран от Young Architects Competitions (YAC) и Рованиеми.

 

 

На хълма Ounasvaara, с изглед към една от най-отдалечените бази, построени някога, архитектите ще имат възможността да проектират съоръжения за настаняване, съчетаващи гостоприемство и непокътната природа, където посетителите могат да намерят подслон от ледените температури на Арктическия кръг, да се съберат около огъня и да се насладят на най-рядкото и загадъчно зрелище на природата - Aurora Borealis. 

 

 

Участниците в конкурса могат да бъдат студенти, випускници и архитекти на свободна практика. Ако участват в екип, то в него трябва да има поне един член на възраст от 18 до 35 години. Няма ограничения за максималния брой членове на екипа, като той може да включва членове, идващи от различни държави, градове или университети.

 

 

Арктическият хотел ще замени стара структура на върха на хълма над Рованиеми. Изисквания са съоръженията да не са по-високи от 8 метра, да не са повече от 3 000 кв.м обща площ, да предлагат хармоничен с ландшафта дизайн. Препоръчва се предлагане на материали, адекватни на околната среда, достъпна среда за хора с ограничена подвижност и енергийна ефективност.

 

 

Архитектите имат възможност да избират различни примерни функционални възможности: Arctic Sky Resort (елегантни апартаменти и ресторант, скрити в околността), Arctic Landscape Hotel (комбинацията между архитектура и пейзаж да са основният източник на забавление за туристите), Arctic Sky Center (небето и гората като акцент с комбиниране на училище на зимни спортове, изследователски център за проучване и защита на финландското природно наследство, съоръжение за настаняване с образователни функции и съдържание, предлагане на интелектуални, образователни или спортни дейности), както и Arctic Art Hotel (хибридна структура между хотел и музей или галерия).

 

 

Първата награда в конкурса е 8.000 €, втората е 4.000 €, а третата - 2.000 €. Има и специални награди, като всички наградени проеки ще бъдат предадени на архитектурни списания и уебсайтове, както и за международни изложби.

 

 

Краен срок за регистрация: 11 юли

Краен срок за подаване на материали: 14 юли  

Резултатите ще бъдат обявени на 6 септември.

За подробна информация за конкурса - тук.

 

 

YAC е асоциация, чиято цел е да популяризира архитектурни конкурси сред млади архитекти и дизайнери - без значение дали са завършили или са още студенти. YAC иска да стимулира изследванията в дизайна, като периодично предлага решаване на проблеми и иска да предизвика размисли относно физическите места за човешки дейности, които всеки ден стават все по-непредсказуеми и динамични. Освен това асоциацията иска да подкрепи творчеството и таланта на младите дизайнери, като им предостави адекватни награди и популяризиране в различни платформи.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild

още от Избрано