Обмислят подходящо място за експониране на мозаечното пано от чакалнята на старата сграда на автогарата във Варна

500

През май, когато трябва да е готова и новата автогара до нея, сградата ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде изграден търговски комплекс


Източник на снимката: multimedia.bg. Старата сграда на автогарата във Варна.

Старата сграда на автогарата

От Община Варна съобщиха, че ще съдействат на бъдещите собственици на парцела на сегашната автогара да се намери най-подходящото място за експониране на мозайката в чакалнята на сградата. Това стана ясно вчера по време на среща на заместник-кмета с ресор култура Павел Попов и представителите на голяма верига супермаркети, която ще придобие терена и ще изгради върху него нов обект.

 
Теренът на старата автогара, частна собственост

Сградата на автогарата на бул. „Владислав Варненчик“ 158 до сегашния Grand Mall е открита на 14 април 1971г. Проектирана е от архитектите Матей Матеев и Благовеста Матеева. Фасадите са остъклени и с пластика от видим бетон.

 
Източник на снимката: The Forgotten Civilization

По информация на проекта The Forgotten Civilization автогарата е „образец на една бележита местна архитектурата от 70-те години“ в „стил интернационален функционализъм“. През годините интериорът й е загрозен с офиси на превозвачи и магазини.

 
Източник на снимката: The Forgotten Civilization

Мозаечното пано

Темата за съдбата на каменната мозайка беше повдигната преди дни във Фейсбук именно от The Forgotten Civilization - проект на дизайнера и изследовател Стефан Спасов, който документира и създава архив на произведенията на монументално-декоративното изкуство и архитектурата от периода 1944-1989г. Паното „Хората и морето“ с автор художникът Чавдар Пашев заема голяма площ от стена в чакалнята на автогарата.

 
Източник на снимката: The Forgotten Civilization

Каменната мозайка на варовикова стена „представлява композиция с добре изразен силует и колоритен строй - изобразява мъж, жена и тяхното дете, сключени в хоризонтална прегръдка, напомняйки за морето и ритмичните приливи и отливи на живота“, казва Спасов.

 
Източник на снимката: The Forgotten Civilization

„Погледната от втория етаж, мозайката има още по-силен оптичен ефект, за който допринасят таванът от прави надлъжни греди, скритото изкуствено осветление и меката естествена светлина, проникваща от прозорците по контура на сградата - все елементи, обогатяващи интериорното въздействие“, коментира Спасов. „За жалост, този ефект отдавна е изгубен и мозайката се е превърнала в невзрачен детайл, почти незабележим сред визуалната бомбардировка на различни табели“, казва още той.

 
Източник на снимката: The Forgotten Civilization

Веригата супермаркети, която ще придобие терена, и настоящият собственик  „Автоекспрес“ АД, искат да запазят паното, стана ясно по време на срещата в Общината. Бъдещият собственик търси фирми, специализирани в демонтаж и консервация на подобни художествени обекти, казват от местната администрация. Инвеститорът поема целия финансов ангажимент мозайката да бъде демонтирана, консервирана в подходящи условия и възстановена в оригиналния си вид на подходящо място, увериха от компанията. Тя ще подаде към общината резултатите от проучванията си, както и точни размери на паното.

 
Източник на снимката: visit.varna.bg

Решението за запазване на мозайката е изцяло на собственика, каза изпълняващият длъжността главен архитект на Варна Лидия Цекова. Общината няма пряко отношение към обекта, но предвид обществения интерес ще даде становище за бъдещото й експониране. Според Стефан Спасов мозайката трябва да бъде експонирана в новата автогара.

 
Теренът на новата автогара

Скулптурата

Плановете на инвеститора предвиждат още скулптурата пред сградата на автогарата да не бъде местена при построяването на новия търговски обект, като около него бъде оформена зелена площ. Пластиката „Посоки и движение“ е с автор скулпторът Евгени Баръмов. Тя представлява монолитна форма, състояща се от няколко триъгълни проскости и напомня върха на стрела. Скулптурата е поставена през 1972г., като някои специалисти я определят като първата абстрактна монументална пластика в България.  

 
Източник на снимката: visit.varna.bg

Новата сграда на автогарата

Старата сграда ще бъде съборена, след като започне да функционира новата автогара. Тя е с разрешение за строеж №34 от 28.02.2023г., изпълнител е „Промишлено и гражданско строителство“ ООД, а строителният надзор е от „СС-Консулт“ ЕООД. Очаква се обектът да е готов през май.

 
Снимка: Анелия Стефанова

Новата автогара е по проект на архитектурно студио E-ARCH. Тя ще разполага с много по-голямо външно пространство, покрито с висока и осветена вълнообразна козирка от метална конструкция, върху която впоследствие ще могат да се монтират фотоволтаици.

Козирката е с възможно най-големи подпорни разстояния, а остъкляванията ще осигуряват повече светли пространства.

Предвидени са визуални връзки във всички зони за изчакване, което е и причината за височината на козирката и големите витрини.

Автогарата ще разполага с гишета и офиси на фирмите превозвачи, гардероб, детска стая, медицински кабинет, денонощно заведение, чакалня, 12 сектора за отпътуване, 4 за пристигане и 30 паркоместа за автобуси.

Предвижда се преместване на спирката, която след построяване на кръговото кръстовище затруднява движението.

Сградата разполага с достатъчно пространство за каменното пано, ако собствениците успеят да го преместят в нея.

Визуализации: E-ARCH

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

В рамките на проект предстои да бъде пуснато в експлоатация мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали, стана ясно на обучение, което събра представители на над 50 общини в България

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Студио Love 2 Design отново участва в ревитализацията на значими културни обекти

Екипът съдейства с интериорен проект и реализация на новата експозиционна зала в Историческия музей в Исперих и постоянната експозиция в Художествената галерия към него

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа