Обновяват централния площад в Тетевен

143

Ще бъде изграден фонтан с водни ефекти и художествено оформление, а в настилката ще бъде оформена „шевица“ от тетевенските килими


Снимка: Община Тетевен

Проектът за реконструкция на централния площад в Тетевен е финансиран по ПРСР 2014-2020г. Избраната концепция цели да запази максимално автентичния дух и традиции на града, като същевременно осъвремени и адаптира пространството, казват от Общината.

В обхвата на първи етап попада пространството на площад „Сава Младенов“ - на юг от пешеходната зона пред НЧ „Съгласие-1869“. В обхвата на втори етап попада пешеходната зона на север от сградата на Общината, зоната на изток от Исторически музей, тротоара на юг от сградата на Общината и западната пешеходна алея.  

Източник на визуализацията: Община Тетевен

Два са съществените нови акценти в оформянето на площадното пространство. Единият е изграждането на фонтан с водни ефекти с кът за отдих в близост до него, без да се отнема от съществуващото площадно пространство. Водният ефект на фонтана ще бъде стъпаловиден, целящ да пресъздаде идеята на планинския масив, който се издига южно от площада и към който има пряка видимост, а също така e и елемент от герба на град Тетевен. По периферията на фонтана се предвижда озеленяване - както с естетична, така и с превантивна цел.  

Вторият акцент на проектната разработка обхваща самото площадно пространство. Там ще се разгърне характерната за района шевица от тетевенските килими, предоставена от Градски исторически музей - Тетевен. Мащабът на фигурите е подбран така, че да се възприема както от човешки ръст, така и от птичи поглед. Този детайл ще бъде изпълнен от бетонни блокчета тип паве в различни цветове, за да бъде пресъздаден колоритът на тетевенските килимени черги.  

За да се запази автентичният облик на площада, павираната настилка с квадратен растер ще се запази като конфигурация и размери, но ще претърпи ревизия и подновяване на амортизираните елементи в нова конфигурация на фигурите. Предвидено е използваните настилки да са противоплъзгащи и с товароносимост за пешеходен и автомобилен трафик, с оглед нуждите по нея да преминават различни товарни автомобили – за монтаж на сцени, временни постройки и други, а също и на пожарни коли и почистваща техника. Преди да се извърши подмяна на настилката в участъка от ул. „С. Куманов“ до музея, ще бъде направен ремонт на водопровода съвместно с ВиК-Ловеч, като тази дейност не е част от проекта.  

Съществуващата детска площадка ще бъде разширена и ще бъде изграден комбиниран детски кът със съоръжения, подходящи за деца от различни възрасти, както и за деца с увреждания.  Предвидено е изграждане на няколко чешми тип фонтанки. Отводняването на площите ще бъде към съществуващите точки, а линейните отводнители ще бъдат подменени с нови. Ще бъде изградена и система за капково напояване.  

Кестените ще се запазят, като дървесната растителност ще се обогати с нова, ще се предвиди подходяща тревна и храстовидна растителност и зелена площ с кътове за отдих.

Предвижда се обособяване територия за организирането на коледни и други базари и изложения, а във връзка с това проектът предвижда изграждане на електрическо и ВиК захранване за павилиони.

Цялото обзавеждане в зоните за отдих ще бъде подменено с ново. Целта е новите седящи места да бъдат оптимален брой, за да могат да бъдат използвани и по време на мероприятия благодарение на амфитеатралното си разположение. Елементите на градското обзавеждане са подбрани така, че да са устойчиви на вандализъм и кражба.  

Предвижда се изграждането на ново осветление – 4 високи осветителни тела за осветяване на площадното пространство при необходимост и допълващи декоративни градински осветителни тела в класически стил.

С оглед осигуряване на достъпна среда са предвидени рампи за достъп и тактилни плочи за незрящи.

Проектант е арх. Р. Петрова, паркоустройството е на ланд. арх. Д. Ристоманов. Изпълнител е „Алфа Пи Проджект“ ООД. Дейностите стартираха на 6 юни.

Днес от Общината съобщиха, че след оглед на 9 дървета откъм южната страна на сградата на Общината е установено, че по кореновата им система са се появили образувания, което води до тяхната нестабилност и ги прави опасни. От друга страна, корените им са повдигнали старите плочки, затова според Общината се налага премахването им. На тяхно място ще бъдат засадени нови дръвчета тип каталпи (вид паркови дървета, бързо растящи и устойчиви на студ, с красива корона и големи сърцевидни листа). Много от гражданите не одобряват този избор.

Снимка: Община Тетевен

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините