Нова обществена минерална баня в село Баня ще има

204

Изграждането й е предвидено в капиталовата програма на правителството, предстои избор на изпълнител, строителство и контрол на изпълнение


На 7 февруари Община Разлог е публикувала инвестиционно предложение за изграждане на Обществена баня в имот 02693.501.1349 по кадастъра на село Баня, който се намира в североизточната част на селото и граничи с три улици и река Конещица. В имота с площ 1 549 квадратни метра се намира сградата на старата обществена пералня, която от години не работи и се предвижда да бъде премахната.

Проектното решение предвижда изграждане на нова обществена баня, ограда, паркинг за леки автомобили и велосипеди, зелени площи и кътове за отдих. Новата сграда ще е скапацитет 70 души (35 жени и 35 мъже).

Функционално имотът се разделя на четири зони. В северната ще бъдат разположени чешма с алея и пейки за сядане, дървета и сезонни цветя. Втората зона ще е тази на сградата за обществената баня с алейната мрежа около нея. Третата зона ще е за паркиране, а четвъртата ще е разположена в южната част на имота и ще представлява зона с алея, пейки за сядане, пергола, дървета и цветя.

Постройката на обществената минерална баня ще е едноетажна с правоъгълна форма в основата и с площ 573.45 кв.м. Сградата ще е разделена на пет основни функционални зони. Първата и втората са зоните с басейните за жени и за мъже с питейна и минерална вода, където се разполагат съблекални, душове, корита и санитарните възли. Третата зона ще е тази с 10 вани, достъпна за мъже и жени, четвъртата е зоната за персонал, помощни и обслужващи помещения, а петата е за сервизни помещения и резервоар.

От западната страна на сградата ще има основно входно преддверие, до което ще са разположени касата за продажба на билети и малък склад за инвентар. От двете страни на западната фасада ще са разположени помещение за търговия и фризьорски салон. След преддверието ще е разположено фоайето с места за сядане и чешма. От фоайето в четири самостоятелни коридора ще се достига до басейните и ваните и едно помещение за душ. Срещу входа на сградата ще са разположени офис за управителя и стая за почивка на персонала.

Покривната конструкция на сградата ще е двускатна на две нива. Над басейните ще има капандура, на която от едната страна ще има прозорец с цел по-доброто осветяване на помещението.

За територията Община Разлог има работен проект, остават две съгласувания за строеж, като новата общинска баня ще разполага с резервоар за минерална вода, с климатична инсталация, подово отопление и всички съвременни санитарно-технически норми, каза за в. "Струма" кметът на община Разлог Красимир Герчев. Според него изграждането на банята е предвидено в капиталовата програма на правителството, "има я в Държавен вестник за финансиране", предстои избор на изпълнител, строителство и контрол на изпълнение".

**************************************************************************************

Според вестник „Струма" старата обществена минерална баня е съборена в началото на декември миналата година. Преди 5 години сградата заедно с 5 декара земя около нея е продадена от Община Разлог на публичен конкурс с първоначална цена 297 100 лева - заради задължения, натрупани от общинското предприятие „Бани и перални“. Единствен кандидат е била фирмата ,,Ник енд Ес 2015“ ООД, представлявана от Станислав Цеклеов. Той е син на частния съдебен изпълнител Георги Цеклеов, който беше собственик на втория етаж от сградата на минералната баня. По информация на местни медии намерението на частния собственик е да изгради балнеологичен комплекс.

През 2021 година общественият минерален плаж в село Баня беше даден на концесия на „Гранд Хотел Банско“ ЕАД с мотив недостиг на финансов ресурс и с цел превръщането му в Център за активен отдих, плувни спортове и СПА. Дружеството на Паскал Дойчев е собственик и на Grand Therme Resort в селото, който се намира непосредствено до минералния плаж. Преди отдаването на концесия близо 500 жители настояха плажът да продължи да се стопанисва от община Разлог, но не срещнаха подкрепа от общинските съветници. Основните мотиви на искането бяха, че отдаването на плажа на частен инвеститор ще направи ползването му недостъпно за жителите.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН