СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обществени сгради за образование и здравеопазване представиха студенти
 Facebook

Обществени сгради за образование и здравеопазване представиха студенти05.05.2021 / 12:20 - CityBuild.bg

Те са дипломанти на специалност “Архитектура” на ВСУ “Черноризец Храбър”.

 

С три пълни шестици приключи защитата в средата на април на дипломните проекти на студентите от Випуск 2021 на специалност "Архитектура" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Държавната изпитна комисия, председателствана от чл.-кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев - ръководител на катедра "Архитектура и урбанистика" на университета,  отличи с най-високата оценка проектите на дипломантите Десислава Димитрова, Чавдар Бакърджиев и Денислав Ангелов. Сред членовете на журито бяха председателите на регионалните колегии на Съюза на архитектите във Варна - арх. Николай Рачински, и на Камарата на архитектите - Регионална колегия Варна - арх. Марин Велчев, както и преподавателите проф. д-р арх. Александър Слаев и доц. д-р арх. Пламен Петров.


Проект за създаване на Център за цифрови иновации, специализиран в областта на изкуствения интелект представи дипломантът Десислава Димитрова. Архитектурното решение формулира нов обем на мястото на доскоро съществуваща стоманобетонна конструкция към изцяло нова сграда. Дипломната работа се разгръща върху реален терен под Франгенското плато във Варна. Десислава предлага впечатляващо решение за Иновационния център - с красива и функционална фасада. Специален акцент е плетеница от стилизирани невронни мрежи, с които дипломантът прави препратка както към изкуствения интелект, така и към изкуството, науката, бизнеса и технологиите. Проектът съчетава богатство от работни и образователни пространства със зони за рекреация. Журито оцени не само предложените форми, но и ефектния образ на сградите. 

 

 

 

 

 
Дипломен проект, представящ най-сложния вид обществени сгради - за здравеопазване, представи дипломантът Денислав Ангелов. Той презентира дентална клиника, в която са съобразени всички изисквания и медицински стандарти, а заедно с това присъстват изчистени, елегантни и модерни съвременни форми и обеми на сградите. "Фасадата е като дантела, в която екстериорът и интериорът взаимно се допълват", бе коментарът от гостите на публичната защита. Научни ръководители на двата отличени проекта са д-р арх. Радост Райновска и ас. арх. Боряна Ножарова.Вижте видео презентация към дипломния проект на Денислав Ангелов 

 

 

Третата пълна шестица бе за архитектурното решение на жилищен комплекс, предложен от Чавдар Бакърджиев. Проектът е върху терен в местност "Боровец Юг" и е част от предвиденото в Общия устройствен план на Варна разширяване на южната част на града с жилищни територии.


Вижте видео презентация към дипломния проект на Чавдар Бакърджиев 
Стремежът на катедра "Архитектура и урбанистика" е дипломантите да работят върху реални терени и ситуации. Така в рамките на дипломните си проекти те правят изследвания и анализи на прилежащата територия, на съществуващите сгради, на транспортната достъпност, ценността на средата, съобразяват проектите си с розата на ветровете, със слънцестоенето и засенчването, разказа доц. д-р арх. Жечка Илиева - зам.-декан на Архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър".


Дипломантите натрупаха подобен опит още по време на студентските си години във ВСУ "Черноризец Храбър". Те участваха в проучването на територията на квартала за творчески индустрии "Таляна" във Варна, като дадоха предложения как да функционират улиците, за да се върне животът в тях и да се припознаят отново като място за срещи и преживявания.

 

 
още от Новини

още от АРТ