Община Ловеч връща бившата казарма на държавата и веднага я иска обратно

118

Отдавнашна цел е на терена да бъде изграден централен парк


Снимка: Община Ловеч

Кметът на Ловеч Страцимир Петков предлага общината да върне на държавата бившата казарма (като преди това имотът бъде обявен от публична в частна общинска собственост). Веднага след това общината да поиска да й се прехвърли обратно безвъзмездно правото на собственост чрез дарение, а кметът да сключи с областния управител договор за управление на имота за времето от придобиването му в собственост на държавата до обратното му безвъзмездно придобиване в собственост на общината.

Теренът на бившата казарма представлява четири имота, като три от тях общината придобива безвъзмездно след решение на правителството и съгласно договор от юли 2014 г., а четвъртият - през 2017 г. с условието там да бъде изграден централен общоградски парк и срок на договора с областния управител пет години. В договора е заложена клауза, според която при нереализиране на предвиденото мероприятие в срок общината се задължава да прехвърли собствеността върху него на държавата. С мотива, че договорът не е изпълнен, а срокът му е изтекъл през декември 2022 г., миналата година областният управител поиска от общината да върне на държавата четвъртия имот, който е с площ 4 382 кв. м, застроен с 13 сгради.

Такъв имот обаче не съществува, защото междувременно община Ловеч обединява четирите имота в един. С влизане в сила на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване на зона „България“ новообразуваният имот е с площ 65 685 кв. м, с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ с отреждане „За обслужващи дейности с широко обществено ползване и парк“ и става част от зелената система. В него попадат и 59 сгради. За имота е съставен акт за публична общинска собственост (2021).

През 2019 година беше проведен конкурс за проект за урбанистично-архитектурна концепция за преустройство на терена на бившата казарма за рекреативни цели. Сключен е договор по възлагане със спечелилия конкурса идеен проект за изготвяне на инвестиционен и той е одобрен. Проектант е АДА – Агенция Дизайн и Архитектура. Издадено е разрешение за строеж.

Визуализации: АДА

В края на 2023 г. Общината получи одобрение за финансиране от държавния бюджет в размер на 12 760 811 лв. Тази година областният управител предложи общината да върне имота на държавата в идеални части, но според кмета процедурата може да се осъществи единствено по отношение на новообразувания имот заедно със сградите в него. За целесъобразно се приема целият имот да бъде обявен за частна общинска собственост и поради нереализирания градски парк да бъде прехвърлен безвъзмездно в собственост на държавата. Решението е на общинския съвет, а предложението на кмета ще се гледа на сесията на 14 март.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт