Община Пловдив обяви идеен конкурс за предназначението на бившата сграда на БНБ

133

Инициативата „Трезор за идеи" за развитие на сградата с административен адрес ул. „Райко Даскалов“ 51, е организирана съвместно с Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите в България


Идеята е бившата сграда на БНБ в Пловдив да бъде обживена и да се превърне в поредното притегателно място в най-дългата пешеходна зона в Европа. Двете изисквания, на които общинската администрация държи, е концепциите за сградата да са свързани с културата и да са отворени за хората. Сградата е с две тела, банков салон, трезор, както и обширно пространство пред нея. 

Вече функционира и специален сайт „Трезор за идеи“, в който всеки може да предложи собствена визия за функционалността на сградата. Ще бъдат организирани и Дни на отворените врати през март, в които всеки би могъл да посети постройката. Тези, които нямат възможност да я видят на живо, могат да я разгледат чрез виртуална разходка в сайта.

Всеки участник може да изпраща своите предложения по електронен път на адрес trezorzaidei@plovdiv.bg до 23:59 часа на 30.04.2024 г. или на хартиен носител до 17:00 часа на 30.04.2024 г. в деловодството на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“ №1.

Три от най-добрите идеи ще бъдат наградени с премия от по 3 000 лв. и ще бъдат представени на обществеността под формата на изложба в откритите градски пространства пред сградата на БНБ. Класираните на първите три места концепции ще бъдат подложени на обществено обсъждане и ако някоя от тях бъде приета от пловдивчани, Община Пловдив ще пристъпи към реализацията й.

Конкурсът е отворен за всички: студенти, архитекти, дизайнери, артисти и художници, и към всеки, който желае да допринесе за опазване на културното наследство. Осигурени са както изходни материали, които могат да бъдат свалени чрез портала, така и възможност за оглед на място с предварително записване.

Повече за условията за участие може да прочетете на сайта на конкурса, а въпроси могат да се задават на електронния адрес trezorzaidei@plovdiv.bg.

Представянето на концепциите не е обвързано с изработването на архитектурен проект. Състезанието е за идеи за нова функция на сградата и не представлява конкурс за идеен инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията и Наредба за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница