Община Русе обяви поръчка за инженеринг за благоустрояване на открит пешеходен подлез на бул. "Цар Освободител"

104

Целта е изграждане на зона за борба с ефекта на „топлинния остров“


Община Русе обяви обществена поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор на обект „Благоустрояване на открит пешеходен подлез на бул. „Цар Освободител“. С цел създаване на иновативни зони за борба с ефекта на топлинния остров в урбанизирана територия е разработен инвестиционен проект за създаване на т.нар. анти-топлинен остров, включващ комбинирани мерки за смекчаване и адаптация към измененията на климата в региона.

Проектът се реализира в един етап, който включва: изграждане и допълване на площадкови ВиК и ел. мрежи, вкл. доизграждане и допълване на съществуваща поливна система; частична подмяна на настилка от бетонови павета с настилка от HDPE елементи на тревна фуга; цялостно озеленяване с катерлива растителност и затревяване; доставка и монтаж на перголи и мрежи за катерлива растителност; доставка и монтаж на фонтанно съоръжение за питейна вода; доставка и монтаж на 2 комбинирани съоръжения за създаване на засенчване и охлаждане, чрез пулверизация на вода.

Обект на интервенция е откритият пешеходен подлез на бул. „Цар Освободител“, част от кръгово движение с радиус 30 метра, с 6 входа и площ 2.5 дка. По бул. „Цар Освободител“ зелената част между уличните платна е организирана като градски парк, като преминаването под кръговото движение се организира като естественото му развитие. Пътникопотокът е интензивен, местоположението е стратегическо и безопасно с изградена достъпна среда, което е допълнителна предпоставка за трансформиране на мястото от обект за транзитно преминаване в зона за отдих. В пространството са обособени 6 зони с елипсовидна форма, озеленени с дълготрайна храстова растителност в задоволително състояние, и 6 зони с кръгла форма, в 3 от които дълготрайната храстова растителност липсва или е в незадоволително състояние. Съществуващата настилка е от бетонни павета 200/160/60 върху пясъчна подложа 5 см и основа от трошен камък. Околовръстните стени на подлеза са гладък бетон без покритие.

Срокът за подаване на оферти за участие е до 23:59ч. на 16 януари.

ОЩЕ НОВИНИ

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

В  Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

В Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

Центърът на предоставен от общината терен ще помага на деца и възрастни с увреждания да се възстановяват

Подготвят обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Подготвят обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Обновената стойност за изпълнение на проекта от близо 79 милиона е приета на 17 април на второ четене в Народното събрание