Община Видин подпомогна финансово разкопките на античния римски град Бонония

43

Има идея и в общинска сграда до настоящите разкопки да се направи музей с находки от крепостта    


Снимка: Община Видин

Община Видин подпомогна тазгодишните проучвателни работи, които се извършват в общински терен в близост до ПГТ „Михалаки Георгиев“, със средства от бюджета в размер на 20 000 лв. Благодарение на това археологическият екип продължи работа на обекта до края на ноември.     

Ръководителят на разкопките доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН подчерта, че потенциалът на антична Бонония е огромен. „Тук е най-голямата крепостна стена, откривана в цяла България. Широчината на крепостния зид е 4 метра. За сравнение, в Рациария, столицата на провинцията, крепостната стена е широка 2,20 метра, във Филипопол – 2,50 метра. Така че Бонония е наистина уникално силно укрепена римска крепост, с десетоъгълни кули. Единственият аналог на такава мощна крепостна система от римската епоха има в Зайчар, във Феликс Ромулиана“, посочи археологът.

Намеренията са догодина да продължи цялостното проучване на терена. Целта е да се свържат разкопките на стария северен сектор – Кула №8, с разкритата през тази година Кула №10. Така в края на 2022 година ще бъдат напълно проучени две крепостни кули и над 100 метра от крепостната стена на Бонония. Според доц. Димитров това ще е великолепна даденост в центъра на града за развитието на туризма.

Кметът на Видин д-р Ценков допълни, че е необходимо много по-сериозно финансиране, което на този етап не е във възможностите на Общината. „Ще настояваме пред следващите български правителства да заделят от бюджета на страната поне половин милион лева за Рациария и Бонония, защото двата обекта са свързани“, заяви д-р Ценков. Той увери, че Общината е готова да предприеме необходимите административни процедури, така че разкопките да могат да продължат и в съседни имоти, които също са общински, като се достигне почти до Военното окръжие. По този начин ще се създаде един значим туристически атракцион.

Видинският кмет сподели, че е обсъждано разкопките да обхванат и района на крепостта „Баба Вида“, където направеното геофизично заснемане е показало наличието на още една от кулите, разположена на северната крепостна стена на Бонония. Има идея и в общинска сграда в непосредствена близост до настоящите разкопки, която е останала от стария еврейски квартал, да се направи музей с находки от римската крепост.     

„Моята мечта е до края на мандата да имаме единен туристически продукт за всички музеи – като се започне от Епиграфския център през „Баба Вида“, до Кръстатата казарма и „Конака“, да се обединят в един общ билет и хората, които посещават града ни, да видят всички тези дадености, с които се гордеем“, отбеляза кметът и подчерта, че Видин има много забележителности – Синагогата, чиято реставрация ще приключи в края на следващата година, уникалната джамия на Осман Пазвантоглу, катедралният храм „Свети Димитър“, който е вторият по големина в България, мавзолеят на първия български екзарх Антим.

ОЩЕ НОВИНИ

Завърши първият етап от благоустрояването на улица "Марица" в Шумен

Завърши първият етап от благоустрояването на улица "Марица" в Шумен

Изграждането на четирилентова отсечка по улицата от паметника на Пети полк към центъра е един от най-големите инфраструктурни обекти на града през последните две години

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

Учредяват общинско дружество с ограничена отговорност "Индустриални паркове – Благоевград"

С това Общината има възможност да кандидатства пред Министерство на иновациите и растежа за финансиране, което да позволи изграждането на високотехнологичната производствена зона 

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Ново футболно игрище с изкуствена настилка е изградено в двора на СУ "Бачо Киро" в Павликени

Над 20 години игрището беше почти празно, тъй като не беше в добро състояние

В Ямбол откриха поредното комбинирано спортно игрище

В Ямбол откриха поредното комбинирано спортно игрище

То се намира в двора на Професионална гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн "Кольо Фичето"