Обявиха седемте финалисти, които ще се борят за наградата Mies van der Rohe 2024

150

В списъка за отличията на Европейския съюз за съвременна архитектура са 5 обекта в категория Architecture и 2 - в категория Emerging


Журито е избрало 7-те финални творби заради това, че насърчават местни политики, които могат да станат глобални европейски модели, защото всички създават високо качество приобщаваща жизнена среда. Повечето от обектите трансформират и подобряват условията на по-скоро малки общности на места, преминали през различни процеси на забрава - бивши индустриални зони и малки села. Проектите в по-големите градове се изпълняват по-скоро в периферни райони, изграждайки силни асоциации със съществуващите квартали.

Финалистите в категория Architecture са:

Plato Contemporary Art Gallery в Ostrava (Moravia-Silesia, Czech Republic) от KWK Promes (Katowice, Poland)

Спасявайки историческа сграда и превръщайки я в художествена галерия, е въведено решение, което прави изкуството по-демократично. Преобразувано е пространството около галерията и е превърнато в арт парк с биоразнообразие в полза на жителите.

Study Pavilion в Campus of the Technical University of Braunschweig (Lower Saxony, Deutschland) от Gustav Düsing & Max Hacke (Berlin, Deutschland)

Новият учебен павилион е отворена концепция за студентски дейности. Концепцията следва принципа на суперструктура, която позволява на потребителя да променя и преконфигурира оформлението на сградата, за да отговори на непрекъснато променящите се изисквания в контекста на бързо развиващ се кампус.

Reggio School в Madrid (Community of Madrid, Spain) от ANDRES JAQUE / OFFICE FOR POLITICAL INNOVATION (Madrid, Spain)

Проектирането, изграждането и използването на училището има за цел да надхвърли парадигмата на устойчивост - чрез подход, при който въздействието върху околната среда е повече от материална мобилизация, колективно управление в пресечна точка с архитектурата.

Rebirth of the Convent Saint-François в Sainte-Lucie-de-Tallano / Santa Lucia de Tallà (Corsica, France) от Amelia Tavella Architectes (Aix en Provence, France)

Тази сграда, построена през 1480 г. и обявена за исторически паметник, е била частично в руини и неактивна. Сега тя е възстановена, съхранявайки връзката с миналото.

Häge в Lund (Scania County, Sweden) от Brendeland & Kristoffersen architects (Oslo, Norway)

Това е едно просто, но функционално пространство както за различни събития като дискусии или семинари, така и социално пространство за почивка и срещи, отворено за всички.

Финалистите в категория Emerging са:

Gabriel García Márquez Library в Barcelona (Catalonia, Spain) от SUMA arquitectura (Madrid, Spain)

Формата на сградата напомня за подредени книги. Тя е разположена на повдигнат площад, който позволява пешеходно преминаване и се издига над откритата площ, създавайки място, което разширява културната ос на квартала, заграден от големи дървета.

Square and Tourist Office в Piódão (Central Portugal, Portugal) от Branco del Rio (Coimbra, Portugal)

Единствената равна и открита зона на стръмното село е превърнато в място за събиране. Това, което преди беше паркинг, е преработено, павирано и частично засенчено с помощта на традиционни материали и техники.

В средата на миналия месец Европейската комисия и Фондация Mies van der Rohe обявиха краткия списък с 40 проекта, които продължиха в конкурса. Номинираните осем български отпаднаха от надпреварата. Обявяването на победителите ще се състои на 25 април в CIVA (Centre for Information, Documentation and Exhibitions on the city, architecture, landscape and urban planning) в Брюксел. Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 май в павилиона на Mies van der Rohe в Барселона.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница