Очаква се доклад за възстановяване на Мемориала в парка на НДК да бъде внесен на следващото заседание на Столичния общински съвет

409

В сряда се проведе дискусията по проекта на задание, което ще послужи за основа на нов архитектурен конкурс


Източник: архиви, оцветена

Вчера преди заседанието на Столичния общински съвет съветникът от ПГ „Патриоти за София“ Карлос Контрера призова докладът във връзка с възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в парка на НДК да бъде внесен и обсъден на следващото заседание на СОС, за да бъдат сложени времеви  рамки и общинските съветници да се произнесат по финансирането, което не е уредено от 2014 година, когато е взето решението за възстановяване на Мемориала.

В сряда Карлос Контрера е бил един от участниците в дискусията по проекта на задание за възстановяване на Мемориала, което ще послужи за основа на подготвяния архитектурен конкурс. За изпълнител на заданието преди това след обществена поръчка беше избран екип на „Национален център за териториално развитие“ ЕАД. Според Контрера част от подготвеното задание може да бъде подобрено, но се върви в добра посока, като целта е Мемориалът да бъде възстановен във вид, максимално близък до оригиналния.

Идейният проект трябва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Като част от Мемориала трябва задължително да бъдат включени: скулптурната фигура на лъва (която в момента е на мястото), венци, кръстове за храброст, жертвеници, надписи с имена на местоположенията и датите на проведените сражения, имената на историко-географски области, както и имената на загиналите офицери и войници.

На срещата присъстваха представители на военнопатриотични организации, Министерство на отбраната, Камара на архитектите в България, Съюз на архитектите в България, потомци на войници и офицери от Първи и Шести софийски пехотни полкове, както и граждани.

След представяне на заданието бяха изказани становища и направени предложения от присъстващите. Повечето мнения се обединиха около тезата за възстановяване на паметника в градината пред НДК по начин, максимално близък до първоначалния.

Със заданието и презентацията може да се запознаете тук. Вашите предложения по проекта на задание може да представите в деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ в София на ул. „Сердика“ 5 или да изпратите по електронна поща на адрес: delovodstvo@sofia-agk.com до 19 май.

Източник: архиви, оцветена

Създаването

Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия е пазил имената на около 3 000 войници, подофицери и офицери, загинали в Сръбско-българската война (1885 г.), двете Балкански войни (1912 – 1913 г.) и Първата световна война (1914 – 1915 г.). На 28 октомври 1934 г. в София цар Борис III открива войнишкия мемориал по повод 50-та годишнина от формирането им и като знак за признание към героизма на полковете.

Архитект Александър Обретенов е автор на композицията, разположена в централната част на казармения комплекс в София. Тя се е състояла от три стени във формата на буквата П с размери 21 м височина и 11 м ширина. Акцент в композицията е създадената от скулптора Михаил Михайлов бронзова статуя на лъв, държащ карта на Санстефанска България. Паметните плочи са изработени от художника Петър Ламбрев, който тогава е бил собственик на първата българска емайл керамична фабрика.

Разрушаването

Разрушаването на паметника продължава няколко десетилетия и преминава през три етапа. Съюзническата бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. нанася тежки щети в района на пехотните казарми. Разрушена е дясната мемориална стена на монумента и частично е засегната централната. Оцелява само лявата част на монумента, като оцелелите плочи са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ век при строителството на модна къща „Лада", а при изграждането на Националния дворец на културата (НДК) през 1980 г. паметникът е напълно премахнат. Запазените плочи (около 180) са предадени за съхранение в Националния военноисторически музей и се пазят и до днес.

Възстановяването

Още 80-те години има идея за възстановяване, която е повдигната от архитект Атанас Агура, който изготвя и първия проект за нов Мемориал, но с промените след 1989 г. нещата затихват. След 2000 г. отново има раздвижване по темата, но отново не успява. През 2014 г. Столичният общински съвет приема решение за възстановяване на мемориала на историческото му място – в градинката на НДК, където беше монументът "1300 години България". Той беше демонтиран през лятото на 2017 година, а на 2 ноември същата година фигурата на лъва е върната на мястото в оформения пиедестал - както е било при откриването на войнишкия паметник.

До момента за територията на мястото на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК са проведени три архитектурни конкурса от НАГ - през 2014, 2018 и 2019 г., като нито един от тях не завърши с определяне на победител. Следва четвъртият конкурс.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг